Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alonso ziet hereniging met Hamilton wel zitten: "Samen afsluiten"

Een jaar waren ze teamgenoten, daarvoor moeten we wel terug naar 2007. Maar als het aan Fernando Alonso ligt, gaat het nog een keer gebeuren dat hij en Lewis Hamilton herenigd worden als teamgenoten in de Formule 1.

Zestien jaar terug in de tijd. Fernando Alonso maakte als regerend wereldkampioen de overstap van Renault naar McLaren-Mercedes. Teamgenoot daar werd ene in de Formule 1 debuterende Lewis Hamilton. Na een ongekend slot van het seizoen werd Ferrari-coureur Kimi Raikkonen wereldkampioen. De Fin had slechts één punt meer dan Hamilton én Alonso. Vanwege slechtere race-uitslagen moest Alonso genoegen nemen met plek drie. Het was toen geen publiek geheim dat Hamilton en Alonso niet de beste vrienden waren. Sterker, de entourage van de Brit zat meestal aan de ene kant van de McLaren-paddock en die van Alonso aan de andere. In Britse ogen was het Alonso die in het Spaanse kamp samenspande tegen de jonge Hamilton. De ruzie werd gevoed door de uitkomst van 'spygate', waardoor McLaren dat seizoen alle punten kwijtraakte in de strijd om de constructeurstitel. Ondanks die koude oorlog in 2007 ziet Alonso een hereniging met Hamilton wel zitten. "Het zou mooi zijn om onze carrières samen af te sluiten", zegt Alonso tegen de Daily Mail . "Dat zou ik geweldig vinden."

Teamleiding was de schuldige

Na dat bizarre jaar in 2007 keerde Alonso woedend terug naar Renault, een nieuwe wereldtitel kwam er niet meer van. Hamilton won een jaar later zijn eerste wereldtitel om daarna bij Mercedes een succesreeks neer te zetten. Maar is er in dat ene jaar samen in 2007 niet teveel gebeurd om een hereniging succesvol te maken? "We hebben toen een moeilijk seizoen gehad. Maar we respecteerden wat de ander op de baan deed en doen dat nog steeds", zegt Alonso. Zoveel jaren later legt Alonso de schuld van de controverse vooral bij de teamleiding. "We beschouwen de ander als een getalenteerde coureur en een van de sterkste concurrenten die we ooit hebben ontmoet. De situatie dat seizoen was niet goed gemanaged door onze bazen. We waren jong, onvolwassen. We hadden hulp nodig van het management, maar kregen die niet. We zijn nu anders dan toen." Na een uitstapje van een jaar keerde Alonso dus terug bij Renault. "Ik kon niet doorgaan met McLaren. Het was een team met de focus totaal gericht op één kant van de garage. Zoals teambaas Ron Dennis zei na de voorlaatste race in China: 'Onze strijd is niet met Ferrari's Felipe Massa, maar met Fernando'. Als je team dat zegt, kun je niet verder. Maar je leert in een carrière."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"