Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Dakar 2019 trucks: De Rooy moet tweede etappe aan Nikolaev laten

Voor de tweede achtereenvolgende dag is er een Nederlander op de tweede plaats geëindigd in het dagklassement bij de trucks in Dakar 2019 - op dinsdag was het de beurt aan Gerard de Rooy. De Brabantse Iveco-trucker kwam 2 minuten en 39 seconden tekort om Eduard Nikolaev van zijn tweede dagsucces te houden.

De tweede etappe van Dakar 2019 was gelijk eentje om de tanden in te zetten: de klassementsproef van dinsdag 8 januari was liefst 342 kilometer lang, de toptruckers zouden ongeveer een kleine vier uur over de etappe doen. De Rooy kreeg de Nederlandse fans direct op de banken door bij het allereerste waypoint de snelste tijd te laten noteren.

Titelverdediger Nikolaev, een drievoudig Dakar-winnaar, nam daarna echter het heft in handen. Na de snelste te zijn geweest bij het tweede waypoint bouwde de 34-jarige trucker zijn voorsprong op De Rooy gestaag uit. Rugdekking kreeg Nikolaev dankzij Kamaz-collega Dmitry Sotnikov, die maandag de eerste etappe als vijfde was gefinisht. De Rus reed mee in het spoor van De Rooy en wist samen met de Brabander Ton van Genugten in te halen.

Van Genugten, gisteren onzichtbaar naar plaats twee gereden, moest op dinsdag het hoofd buigen voor het geweld van zijn teammaten en de Kamaz-rijders. Al bij het eerste waypoint had de 35-jarige uit Eersel ruim vier minuten achterstand, die hij gedurende het restant van de etappe niet meer in wist te lopen. Uiteindelijk deed Van Genugten ruim tien minuten langer over de 342 kilometer lange proef dan winnaar Nikolaev. Doordat Andrey Karginov en Martin Macik bij het sluiten van de markt nog ver terugvielen, werd Van Genugten vijfde. Maurik van den Heuvel eindigde op een keurige achtste plaats.

Martin van den Brink kende niet de openingsfase waarop hij had gehoopt. Na een licht teleurstellende maandag vloog de trucker op dinsdag aan het begin van de special stage liefst viermaal over de kop, om ruim tweeënhalf uur achterstand op te lopen. Van den Brink kon uiteindelijk zijn weg vervolgen, zij het met een kreupele Renault en veel tijdverlies.

Uitslag truckklassement tweede etappe Dakar 2019: Pisco - San Juan de Marcona (342 km)

# Naam Tijd (verschil)
1 Eduard Nikolaev 3 uur, 47 minuten en 51 seconden
2 Gerard de Rooy + 2 minuten en 39 seconden
3 Dmitry Sotnikov + 5:28
4 Federico Villagra + 6:30
5 Ton van Genugten + 10:17
6 Martin Macik + 19:19
7 Andrey Karginov + 19:39
8 Maurik van den Heuvel + 20:07
9 Martin Kolomy + 21:04
10 Airat Mardeev + 21:07

Met twee zeges uit twee etappes en dankzij een totaaltijd van onder de vijf uren is Eduard Nikolaev logischerwijs de leider van Dakar 2019. De Rooy is gestegen van de vierde naar de tweede plaats, zijn achterstand op de Russische koploper bedraagt vier minuten en 23 seconden. Precies drie minuten achter zijn teamleider volgt Federico Villagra, Ton van Genugten is vijfde op tien minuten en 35 seconden van Nikolaev.

De tussenstand in het truckklassement na etappe twee van Dakar 2019

# Naam Tijd (verschil)
1 Eduard Nikolaev 4 uur, 56 minuten en 56 seconden
2 Gerard de Rooy + 4 minuten en 23 seconden
3 Federico Villagra + 7: 23
4 Dmitry Sotnikov + 9:01
5 Ton van Genugten + 10:35
6 Andrey Karginov + 23:28
7 Airat Mardeev + 25:09
8 Martin Macik + 28:24
9 Martin Kolomy + 28:44
10 Siarhei Viazovich + 31:49

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!
Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije