Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Data tonen aan: waar Verstappen poleposition aan Norris verloor

Max Verstappen en Lando Norris maakten er een prachtig gevecht van in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. Uiteindelijk trok Norris met een miniem verschil aan het langste eind en uit de data blijkt duidelijk waar Verstappen tijd verloor.

Verstappen Spain Q
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

"Uiteindelijk verloren we in bocht vier tijd ten opzichte van Lando Norris. In sector één en drie waren we sneller, dus over het algemeen hebben we de juiste richting gekozen." Was getekend: Helmut Marko. De Oostenrijkse adviseur claimde na een bloedstollend slot van de kwalificatie dat Max Verstappen poleposition verloor in bocht vier. Norris was uiteindelijk op de streep twee honderdsten sneller dan de Nederlander.

Het past in het beeld van het gehele weekend dat Verstappen vooral in de tweede sector tijd verliest. Die sector begint bij bocht vier en loopt door tot het einde van het korte rechte stuk aan de achterkant van het circuit. In de vrije trainingen zaten er zelfs momenten bij dat Verstappen vier tienden moest toegeven op zijn naaste concurrenten. De lange doordraaiers waren de achilleshiel.

Red Bull en Verstappen kregen het in de kwalificatie voor elkaar om de achterstand te verkleinen, maar dat was dus toch niet genoeg voor poleposition. Als de rondjes van Verstappen en Norris naast elkaar worden gelegd, zie je dat de Red Bull-coureur in de eerste sector nipt sneller is, om in de tweede sector bijna anderhalve tiende te verliezen. In de derde sector pakte Verstappen dan weer een tiende terug, waardoor het verschil op twee honderdsten uitkomt.

De uitspraken van Marko klopten overigens deels, want op de onboardbeelden en in de data is te zien dat naast bocht vier ook bocht zes de crux van het verhaal is. Norris pakte daar ongeveer zes honderdsten, mede door een mindere exit van Verstappen. Dat was ongeveer even veel als in bocht vier, terwijl Verstappen ook in de vijfde bocht wat tijd moest toegeven.

Het is dus duidelijk dat Red Bull nog steeds het onderspit delft in de lange doordraaiers en Norris daar het verschil kon maken. Verstappen remde later en ging zo met meer de snelheid de bocht in, waarna de exits van Norris vele malen beter waren. Verstappen kwam overigens nog wel heel dicht bij poleposition, vooral door een sterke laatste bocht. Het gaat om minieme details, maar Norris was nu de grote winnaar. Krijgen we ook zo'n mooie strijd in de race?

Bekijk hieronder de rondetijd van Norris en Verstappen!

Rondetijd Verstappen & Norris in Q3

S1 S2 S3 Rondetijd
NOR 21.383 28.402 21.598 1:11.383
VER 21.369 28.541 21.493 1:11.403
Verschil -0.014 +0.139 -0.105 +0.020

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Spanje 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership