Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-coureurs in staking na opvallende regelwijzigingen

Op 23 januari 1982 stond de Grand Prix van Zuid-Afrika op de planning, maar het scheelde niet veel of deze had vanwege stakende Formule 1-coureurs nooit plaatsgevonden.

De Zuid-Afrikaanse Grand Prix van 1982 was de eerste race van het in totaal zestien races tellende seizoen en vond plaats op het Kyalami-circuit. Het leek er echter lang op dat de race op zondag niet door zou gaan, omdat de Formule 1-coureurs besloten over te gaan tot een staking.

Onder aanvoering van onder meer Niki Lauda sloten de Formule 1-coureurs zichzelf in aanloop naar de race op in een hotel, omdat ze het absoluut niet eens waren met de nieuwe regels omtrent superlicenties. Die regels stonden op het punt om in te worden gevoerd door de FISA, de Federation Internationale du Sport Automobile (destijds een tak van de FIA).

Door de nieuwe regels zouden de coureurs namelijk niet meer in de loop van een seizoen kunnen onderhandelen over hun contract en zouden ze verplicht voor langere tijd vastzitten aan één team. De coureurs waren het daar absoluut niet mee eens en weigerden deel te nemen aan de race als de voorgestelde nieuwe regels niet zouden worden geschrapt.

FIA grijpt in

Na lang onderhandelen gaf de FISA toe en ging de race toch nog door, maar direct na het raceweekend vlogen de boetes en schorsingen de betrokken coureurs om de oren. Logischerwijs waren de coureurs het hier wederom niet mee eens, waarna ze zich genoodzaakt zagen om in protest te gaan bij de FIA.

De FIA zag in dat de situatie niet wenselijk was, uitte openlijk kritiek op het handelen van de FISA en zorgde ervoor dat alles werd teruggedraaid en de boetes werden kwijtgescholden of verlaagd. De FISA werd vervolgens een jaar later opgedoekt toen de FIA besloot te herstructureren.

Oh ja, en die Grand Prix van Zuid-Afrika? Die werd gewonnen door Renault-coureur Alain Prost, vóór de Williams van Carlos Reuteman en teamgenoot Rene Arnoux, al was het dus lang niet zeker of er überhaupt een winnaar zou komen.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender

1 reactie

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen