Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA draait duimschroeven aan: Hamilton geraakt door genegeerde regel

Voorafgaand aan elke Formule 1 Grand Prix vaardigt de wedstrijdleider van dienst een document uit met specifieke punten van aandacht voor de aankomende GP. Op het document van Niels Wittich wordt een regel uitgelicht die de laatste jaren genegeerd is en die onder andere Lewis Hamilton 'treft'.

In de Race Director's Event Notes voorafgaand aan de Grand Prix van Australië heeft wedstrijdleider Niels Wittich een opmerkelijke passage opgenomen. Hij wijst op een passage uit de FIA International Sporting Code, meer bepaald artikel 5 van het derde hoofdstuk van appendix 3. Die regel gaat over het dragen van juwelen tijdens het racen. "Het dragen van juwelen in de vorm van lichaamspiercings en metalen kettingen is niet toegestaan tijdens de competitie en daarop mag gecontroleerd worden voor aanvang van een race", zo valt in het document te lezen. Het is een regel die met name Hamilton treft, aangezien hij meerdere oorpiercings en een neuspiercing draagt.

De regel is op zichzelf niet nieuw en bestaat zelfs al sinds 2005, maar het is overduidelijk dat die regel niet werd nageleefd en dat daar ook niet actief op werd gecontroleerd. De vermelding in de Event Notes lijkt aan te geven dat Wittich voornemens is dat vanaf heden wél te gaan doen. Hamilton is het meest bekende voorbeeld van een coureur die (zichtbaar) juwelen draagt, maar er zouden zeker meer coureurs zijn die in auto juwelen dragen, denk daarbij ook aan ringen en armbanden. Dit soort juwelen zou het in theorie moeilijk kunnen maken om in geval van nood uit een auto te ontsnappen.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi