Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
07 jul
gbr

GP Groot-Brittannië

Circuit Silverstone
  • Eerste vrije training VT1 05 jul 2024 -
  • Tweede vrije training VT2 05 jul 2024 -
  • Derde vrije training VT3 06 jul 2024 -
  • Kwalificatie Quali 06 jul 2024 -
  • Race Race 07 jul 2024 -

De Formule 1 GP van Groot-Brittannië is de oudste race op de F1-kalender en wordt verreden op het legendarische circuit van Silverstone. In 2024 wordt op het voormalige vliegveld de twaalfde GP van het jaar verreden. Meerdere coureurs, zoals Lewis Hamilton, Lando Norris en George Russell, rijden hier hun thuisrace. Voor bijna alle teams is het ook de thuisrace, want in de nabijheid van het circuit vindt je de ene na de andere F1-fabriek.

Statistieken

Eerste GP 1950
Ronden 52
Lengte circuit 5,891 kilometer
Snelste raceronde 1.27,097 (2020)
Winnaar 2023 Max Verstappen
Tweede in 2023 Lando Norris
Derde in 2023 Lewis Hamilton

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Carlos Sainz
Winnaar 2021 Lewis Hamilton
Winnaar 2020 Lewis Hamilton
Winnaar 2019 Lewis Hamilton
Winnaar 2018 Sebastian Vettel

F1 Silverstone | Groot-Brittannië GP 2024

De Grand Prix van Groot-Brittannië vormt de bakermat van de Formule 1 en is er al sinds het begin bij, sterker nog: op 13 mei 1950 was Silverstone gastheer van de allereerste Formule 1-race aller tijden!

Alhoewel Silverstone sinds die allereerste keer al enkele malen stevig op de schop is gegaan, blijft het circuit voor altijd verbonden met het begin van een tijdperk. Waar het voormalige RAF-vliegveld in het verleden werd gekenmerkt door haar razendsnelle bochten en lange rechte stukken, is het tegenwoordig een stuk technischer geworden.

Na de laatste verbouwing, die resulteerde in de baan waarop sinds 2010 wordt gereden, hebben de coureurs te maken met een heus infield. Aldaar is het rechte stuk van Wellington te vinden, dat aansluit op een gedeelte dat al langer werd gebruikt. Oude pareltjes als de Maggotts/Becketts-combinatie en de snelle rechter van Stowe zijn door de jaren heen wél bewaard gebleven.

Vrijwel alle teams hebben een link met Groot-Brittannië, danwel met Silverstone. Omdat er tegenwoordig niet meer onbeperkt mag worden getest komen de teams niet meer zo frequent in Silverstone, iets wat vroeger wel gebeurde. Desalniettemin blijft de baan altijd het thuis van de sport.

De Britse Grand Prix van 2023

"De Britse fans konden flink juichen in ronde één, omdat thuisrijder Lando Norris de eerste plek overnam van Max Verstappen door een uitstekende start. Beide McLarens kwamen zeer goed weg, waardoor Verstappen de tweede plek moest verdedigen ten opzichte van Oscar Piastri. In ronde vijf zagen we echter de dominante racepace van de Red Bull, en Verstappen haalde de Brit weer in om de eerste plek over te nemen. In ronde 33 viel Kevin Magnussen uit omdat de motor het begaf. Hierdoor kwam er een Safety Car, waardoor veel coureurs hun pitstop maakten. Hierna kon Verstappen langzaam wegrijden en won hij de Grand Prix. Er vond nog een spannende strijd plaats tussen Norris en Hamilton om de tweede plek, waarbij Lando Norris aan het langste eind trok."

Wanneer staat de Grand Prix Groot-Brittannië 2024 op de agenda?

De Britse Grand Prix vindt plaats in het weekend van 5 tot en met 7 juli 2024. Op vrijdag vinden de eerste twee trainingen plaats. Op zaterdag de derde training en om 16:00 uur de kwalificatie.

Hoe laat begint de Grand Prix van Groot-Brittannië?

De GP van Groot-Brittannië begint op zondag 7 juli 2024 om 16:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Groot-Brittannië

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 5 juli -
Tweede vrije training vrijdag 5 juli -
Derde vrije training zaterdag 6 juli -
Kwalificatie zaterdag 6 juli -
Race zondag 7 juli -

Hotlap: Dit zien de F1-coureurs tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi