Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Brazilië 2021

Grote favoriet Verstappen probeert Hamilton af te troeven in Brazilië

Er zijn nog maar vier Grands Prix te gaan in het Formule 1-seizoen van 2021. De teams en coureurs hadden weinig tijd om bij te komen van de GP van Mexico vorige week, want het sprintrace-weekend in Brazilië zal vandaag worden afgetrapt. Max Verstappen staat negentien punten los in het WK der coureurs. Kan hij op Interlagos wederom titelrivaal Lewis Hamilton aftroeven? We blikken vooruit.

Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Brazilië, Qatar, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi. Nog vier beproevingen en we weten wie er bekroond wordt tot wereldkampioen van 2021. De volgende beproeving speelt zich af op Interlagos, het welbekende circuit in Sao Paulo, Brazilië. Max Verstappen is hier wederom de grote favoriet, al zagen we de afgelopen races dat juist de underdog enorm kan verrassen.

Lewis Hamilton zal gebrand zijn op revanche in het kampioenschap, al lijkt het circuit in Brazilië op papier gunstiger te zijn voor Red Bull. Het circuit ligt zo'n 600 motor boven zeeniveau, wat net als in Mexico een licht motorvoordeel geeft voor de Honda-gedreven teams ten opzichte van Mercedes.

Ook is het voor Verstappen belangrijk om te winnen op Interlagos met het vooruitzicht op de komende races in Qatar en Saoedi-Arabië. Deze circuits moeten met hun hoge snelheid op papier wat meer 'Mercedes-circuits' zijn. Hier kan Hamilton dus mogelijk makkelijker winnen en zal Verstappen moeten gaan jagen.

Afstelling wordt weer allesbepalend

De afgelopen races hebben we gezien dat het afstellen van de auto hét verschil maakt gedurende het weekend. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten leek Mercedes aan het begin van het weekend bijvoorbeeld ontzettend sterk, maar tijdens de kwalificatie was Verstappen de snelste coureur. Ook won hij de race terwijl de Duitse renstal en Hamilton de grote favorieten waren.

Het afstellen van de auto wordt echter veel lastiger in Brazilië. Normaal gesproken hebben de teams en coureurs drie vrije trainingen om op zoek te gaan naar de ideale set-up van hun bolides, nu zijn er slechts twee vrije trainingen door het aangepaste sprintrace-format. Daarnaast vindt de tweede training plaats ná de (klassieke) kwalificatie, waardoor de auto-afstelling niet meer veranderd mag worden tijdens deze sessie.

Derde en laatste sprintrace van het seizoen

Zoals hierboven benoemd zal het weekend er anders uitzien dan normaal. In Sao Paulo vindt namelijk de derde en laatste sprintrace van het seizoen plaats, waardoor op zaterdag een race van 100 kilometer wordt verreden. De 'normale' kwalificatie vindt plaats op vrijdagavond. Hierbij zien we Q1, Q2 en Q3 zoals we gewend zijn, alleen bepaalt deze sessie de startgrid voor de sprintrace op zaterdag.

Op zaterdag, na de tweede vrije training, zal de sprintrace verreden worden. Deze race bepaalt uiteindelijk de startgrid van zondag. Ook zijn er tijdens de race van 100 kilometer of 30 minuten punten te verdelen. De winnaar krijgt 3 WK-punten, de nummer twee krijgt er 2, de nummer drie mag 1 puntje bijschrijven op zijn totaal.

Red Bull heeft Perez nodig

Niet alleen de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton is enorm spannend dit seizoen. Na de Grand Prix van Mexico heeft Red Bull het gat met Mercedes in de constructeursstand zo goed als gedicht. De Duitse renstal staat nog maar één WK-punt voor op het team van Verstappen en Sergio Perez. Laatstgenoemde zal in de slotraces een enorm belangrijke rol spelen.

Perez lijkt zich steeds meer thuis te voelen bij Red Bull. De afgelopen drie races (Turkije, de Verenigde Staten en Mexico, red.) stonden beide Bulls op het podium. Nu de Mexicaan steeds beter om kan gaan met zijn RB16B heeft de Oostenrijkse renstal weer zicht op de constructeurstitel na een maandenlange achterstand op Mercedes.

Bij het kamp van Mercedes geldt juist dat de assistentie van Bottas van groot belang is. De Fin presteert wisselvallig en liet in Mexico belangrijke punten liggen nadat hij in de achterhoede belandde door een tik van Daniel Ricciardo. Vervolgens zat Bottas de hele race vast achter de Australiër en eindigde buiten de punten, waardoor Red Bull een enorme inhaalslag maakte in het constructeurs-WK.

Hoe, wat en waar?

Het belooft weer een spannend gevecht te worden in de slotfase van het Formule 1-seizoen. Niet alleen bij de topteams, want achter de nummers één en twee bij de constructeurs strijden Ferrari en McLaren keihard om de bronzen medaille van de constructeursstand en de prijzenpot van een aantal miljoenen. Ook in de rest van het middenveld blijft het enorm spannend met gevechten tussen AlphaTauri, Alpine en Aston Martin.

Als je niks wilt missen van de actie in Mexico, dan zit je bij RacingNews365 gebakken. Zoals altijd doen we met de liveblogs live verslag van alle sessies. Wil je daar dan ook nog de beelden bij raadplegen, dan stem je eenvoudig af op F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP Brazilië 2021

Sessie Datum Nederlandse tijd
Eerste vrije training Vrijdag 12 november 16:30 - 17:30 uur
Kwalificatie Vrijdag 12 november 20:00 - 21:00 uur
Tweede vrije training Zaterdag 13 november 16:00 - 17:00 uur
Sprintrace Zaterdag 13 november 20:30 - 21:00 uur
Race Zondag 14 november 18:00 uur

Ook interessant:

Video: Interlagos, het circuit waar Verstappen de Braziliaanse harten won

World's fastest gamer Rudy van Buren neemt je mee over Interlagos, het circuit in Sao Paolo waar Max Verstappen meerdere malen imponeerde. Check de hotlap hieronder!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Brazilië 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"