Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2023

Handvol F1-coureurs naar de stewards: uitslag GP Mexico gewijzigd na straf

Vijf coureurs moesten na de GP van Mexico nog een bezoekje brengen aan de stewards. Er werd een straf uitgedeeld die leidde tot een wisseling van posities tussen twee coureurs.

Bottas Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De GP van Mexico kende hier en daar wat incidenten. Wat te denken van de startcrash tussen Sergio Perez en Charles Leclerc, of de enorme crash van Kevin Magnussen. In het midden- en achterveld zagen we ook een aantal gevechten die tot brokken leidden. En dus hadden de stewards weer wat werk te doen.

Er liepen drie onderzoeken na de race in Mexico, waarvoor vijf coureurs naar de stewards moesten. Charles Leclerc werd op het matje geroepen omdat hij mogelijk met een onveilige auto had gereden na zijn startcrash met Perez. De endplate van zijn voorvleugel hing enkele ronden op half zeven, waarna deze van zijn bolide viel.

Yuki Tsunoda en Oscar Piastri werden opgetrommeld na hun incident waarbij de Japanner het slachtoffer was. Hij was echter ook de aanstichter en moest daarom langskomen bij de stewards. Piastri mocht zijn kant van het verhaal komen vertellen.

In de slotfase zagen we in het achterveld enkele schermutselingen. Lance Stroll gooide zijn bolide aan de binnenkant bij Valtteri Bottas, waarna de Fin de Aston Martin-coureur aantikte. Stroll spinde en viel uit. Beide coureurs moesten hun verhaal komen doen bij de FIA-stewards.

Check hieronder nog eens dat moment tussen Perez en Leclerc in de eerste bocht. Het artikel gaat daaronder verder.

Eén straf uitgedeeld

Uiteindelijk werd er één straf uitgedeeld door de stewards. Die was voor Bottas, die als schuldige werd gezien. Hij krijgt vijf seconden bij zijn eindtijd opgeteld en valt daardoor terug van P14 naar P15. Zijn teamgenoot Guanyu Zhou 'profiteert'. Tevens krijgt de coureur twee strafpunten op zijn licentie, maar dat zijn pas zijn eerste strafpunten in de laatste twaalf maanden.

De stewards oordeelden dat de actie van Stroll correct was en aan de regels voldeed. Bij het uitkomen van de bocht ging Bottas wijd en probeerde hij terug naar de racelijn te gaan. In dat proces tikte hij Stroll aan, die volgens de stewards al voor de Fin reed. Bottas was de hoofdschuldige, en dus kreeg hij vijf seconden straf.

Verder zagen we dus geen straffen. De auto van Leclerc werd niet onveilig geacht, dus hij kreeg geen straf. Tsunoda en Piastri kwamen beiden ook weg zonder tik op de vingers. Hun moment werd door de stewards afgedaan als race-incident.

Check hieronder de nieuwe uitslag na de GP van Mexico.

Uitslag Race - Mexico

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Ook interessant:

Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels

De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Mexico 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"