Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe heet de Formule 1-auto van Max Verstappen?

Max Verstappen vertegenwoordigt Red Bull Racing al sinds 2016 in de Formule 1. Jaarlijks krijgt de bolide van de tweevoudig wereldkampioen een nieuwe typenaam mee. Dit jaar (2023) heet de auto de RB19 en dat behoeft een uitleg.

Hoe heet de auto van Max Verstappen © XPBimages

De auto van Max Verstappen

In de Formule 1 is het een goed gebruik om de auto een typeaanduiding mee te geven. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Red Bull daarin niet het meest creatieve team is. Het team van Max Verstappen voert al jaren 'RB' (Red Bull), gevolgd door een jaarlijks oplopend getal. Dat begon in 2005 met de RB1, oplopend tot en met de RB19 in 2023.

Logica dicteert dat de auto van 2021 de RB17 zou heten, maar dat was niet het geval. De auto van Verstappen ging door het leven als de RB16B. De reden daarvoor was eenvoudig. De RB16B was een directe doorontwikkeling van de RB16. In de F1 is het gebruikelijk om een 'B' toe te voegen, om aan te geven dat het niet om een volledg nieuwe auto gaat. "Het zou niet 'eerlijk' zijn om de auto de RB17 te noemen", zo gaf teambaas Christian Horner op als reden. Dit omdat men in 2021 onverwacht een seizoen langer doorreed met de type bolides die gebouwd werden aan de hand van de 'oude' reglementen.

In dit geval was de aanduiding RB17 voorbehouden aan de eerste auto die onder de nieuwe reglementen gebouwd werd. Deze zou eigenlijk in 2021 het levenslicht moeten zien. Later bleek dat de RB17 er überhaupt niet kwam. Althans, niet in de vorm van een Formule 1-auto. De auto van Max Verstappen uit 2022 heet namelijk de Red Bull RB18. De langverwachte term 'RB17' werd gekoppeld aan een door Adrian Newey ontworpen hypercar.

De auto van Max Verstappen bij Jumbo

Ondanks allerlei sponsorverplichtingen en innovaties, houdt Red Bull Racing al sinds jaar en dag vast aan een auto-ontwerp waarbij de huisstijl van de energiedrankjes fabrikant centraal staat. Het blauw/geel in combinatie met de rode stier komt jaarlijks terug. De standvastigheid in liveries leidt tot merkbinding en zorgt dat ook schaalmodellen van Verstappen zijn auto's erg gewild zijn. Zo gaan de miniatuur auto's van Max Verstappen bij supermarktketen Jumbo altijd als warme broodjes over de toonbank. Ook de overige merchandise van Red Bull Racing is ongekend populair.

De Formule 1 auto van Max Verstappen in 2023

De nieuwe F1-auto waar Max Verstappen in 2023 in rijdt, heet de RB19. Lees hier al het laatste nieuws over de nieuwe auto van Verstappen.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Red Bull 'Gefrustreerde Ford-baas eist uitleg en oplossing voor onderzoek naar Horner'