Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Honda moet met de billen bloot: heeft Verstappen genoeg vermogen in Canada?

Het Formule 1-circus is aanbeland in Montreal, voor de Grand Prix van Canada. Op het snelle stratencircuit Gilles Villeneuve wacht de Japanse motorleverancier een nieuwe krachtmeting. Kan Verstappen meedoen in de strijd om de podiumplaatsen?

Verstappen Bakoe
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Na de optocht door de straten van Monte Carlo wacht de Formule 1-coureurs in Montreal een nieuwe stratenrace. Ditmaal wél op een spectaculair circuit, dat dankzij zijn eenvoud frequent zorgt voor prachtige races. Door de combinatie van lange rechte stukken, gevolgd door chicanes is het circuit omgedoopt tot 'stop-and go circuit'. Het is echter juist de combinatie van het aanremmen op hoge snelheid voor een bocht, de glibberige kerbstones en de muur die direct langs het circuit staat die zorgt voor volop spektakel.

Het Circuit Gilles Villeneuve is erg geliefd bij de coureurs. Inhalen is goed mogelijk door de combinatie van de lange halen, slipstream én DRS, en de uitremzones zijn geschikt voor close racing. Wie het circuit ooit op een simulator heeft gereden weet dat het baantje aanzienlijk lastiger is dan een blik op de layout van het circuit doet geloven. Grote namen als Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Jacques Villeneuve vonden allen hun Waterloo in de beroemde Wall of Champions, de vliegende chicane aan het einde van het lange rechte stuk.

Ferrari favoriet of niet? Wat kan Honda?
In de editie van 2019 zijn alle ogen gericht op twee teams: Mercedes en Ferrari. De Italianen beschikten in de eerste races over de krachtigste motor, maar de Duitse concurrent neemt haar eerste motorupgrade mee. De extra tien of twintig pk moeten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nóg sneller maken. Ferrari zegevierde in de persoon van Sebastian Vettel in 2018 in Canada en wil dat succes dolgraag evenaren, maar na zes opeenvolgende zeges voor Mercedes dit jaar is de vraag of het team wel te stoppen is. Als het ergens kan voor Ferrari, dan is het wel in Canada.

Max Verstappen moet met zijn Honda-motor opboksen tegen het motorgeweld van de concurrentie. De Japanse krachtbron is dit seizoen betrouwbaar, maar komt nog een 30 tot 50 PK tekort tijdens race en kwalificatie. Paardenkrachten die zwaar door gaan wegen in de laatste, snelle derde sector. Vanaf het moment van het uitacceleren vanuit de hairpin tot en met de chicane rijden de coureurs een kleine twintig seconden vol gas op het Casino Straight. Momenten waarop iedere paardenkracht meer dan welkom is en Verstappen waarschijnlijk al snel drie of vier tienden aan de broek krijgt.

Voor Red Bull lijkt er alleen een kans te liggen in de eerste sector om de concurrentie bij te benen, want ook de tweede sector bestaat uit een combinatie van rechte stukken en semi-snelle chicanes. Nu Mercedes als laatste motorleverancier haar upgrade introduceert is het in Canada tijd om de balans op te maken. Welke motorleverancier heeft er nu echt die gedroomde stap gezet tijdens het seizoen? Renault zegt de betrouwbaarheidsproblemen verholpen te hebben en nu te beschikken over een party modus, waardoor de Renaults en McLarens tijdens de kwalificatie extra vermogen beschikbaar hebben.

Spektakel in Montreal?
Zo gezapig als de Grand Prix van Monaco vaak verloopt, zo'n spektakelstuk vormt de Canadese Grand Prix met regelmaat. Wie herinnert zich de zege van Jenson Button in 2011 niet meer? In een knotsgekke race kreeg de Brit volop tegenslagen te incasseren en vanaf de laatste positie begon hij aan een indrukwekkende opmars om in de slotronden zelfs de leiding over te nemen van Sebastian Vettel. Of de inhaalrace van Jos Verstappen in 2000? De tumultueuze race in 2008, waarbij Hamilton in de pitstraat crashte met Kimi Raikkonen en Nico Rosberg, en Robert Kubica zijn enige F1-zege behaalde was ook om door een ringetje te halen.

Wat de editie van 2019 ons gaat brengen is nog even koffiedik kijken, maar als je onderstaande tijdschema tot je neemt weet je zeker dat je niets mist van alle actie in Montreal.

Tijdschema Formule 1 GP Canada 2019

Datum Sessie Tijd
Vrijdag 7 juni Eerste training 16:00 - 17:00
Vrijdag 8 juni Tweede training 20:00 - 21:30
Zaterdag 8 juni Derde training 17:00 - 18:00
Zaterdag 8 juni Kwalificatie 20:00 - 21:00
Zondag 9 juni Race 20:10

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'