Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2022

Leclerc met afstand het snelst in niet representatieve VT2, Verstappen zevende op testbanden

Max Verstappen heeft tijdens de tweede vrije training de zevende tijd geklokt, maar dat wil niets zeggen over de daadwerkelijke krachtsverhoudingen. VT2 stond namelijk in het teken van een Pirelli-bandentest. Charles Leclerc reed op de huidige banden de snelste tijd.

Verstappen USA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De tweede vrije training in de Verenigde Staten begon klokslag middernacht Nederlandse tijd. De Europese nachtbrakers werden getrakteerd op niet een, maar anderhalf uur training. Een zeldzaamheid, maar dat kwam vanwege een Pirelli-test die tijdens de vrije training werd uitgevoerd.

Omdat het schema momenteel zo druk is voor de teams en extra testdagen niet passen, wordt de tweede vrije training hier in de Verenigde Staten en volgende week in Mexico met een half uur verlengd. Elk team kreeg per coureur twee sets testbanden, maar de teams zelf weten niet welke banden het precies zijn (C1, C5 of iets daar tussenin). Op de testbanden moesten de coureurs verplicht minstens twee runs uitvoeren. Een met weinig brandstof aan boord, een kwalificatierun dus, en een met meer brandstof in de tank.

Op die manier hoopt Pirelli haar compounds op weg naar 2023 te kunnen perfectioneren, waarbij men vooral op zoek is naar iets betere voorbanden, om zo voor minder onderstuur te zorgen bij de huidige bolides. Van grote veranderingen is op weg naar 2023 geen sprake, zo benadrukte bandenbaas Mario Isola.

Uitslag Tweede vrije training - Verenigde Staten

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Leclerc het snelst, Verstappen P7

Het wilde niet zeggen dat er alleen maar nieuw rubber werd uitgetest, want enkele coureurs mochten in de training ook gewoon op zoek naar een betere afstelling voor het Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten. Dat ging om Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Nicholas Latifi en Kevin Magnussen, want zij werden in de eerste training vervangen door een 'rookie'-coureur. Zij mochten daarom tijdens de Pirelli-bandentest ook wat 'normaal' rubber uitproberen.

Veel coureurs wilden de bandentest zo snel mogelijk achter de rug hebben en doken meteen de baan op. Vrijwel het hele F1-veld was in het eerste uur dan ook aanwezig op de baan, maar op de testbanden lagen de tijden van de verschillende coureurs logischerwijs ver uit elkaar, omdat de banden onderling ook verschilden.

Slechts een drietal coureurs, alle drie coureurs die VT1 hadden gemist, lieten de testbanden aan het begin van de sessie nog even links liggen. Leclerc was op de normale medium band de snelste, met Bottas en Ricciardo beiden op de zachte band zo'n driekwart seconden langzamer. De snelste coureur op testbanden was Carlos Sainz, die 1,4 seconden langzamer was dan zijn teamgenoot op de huidige banden. Max Verstappen kwam niet verder dan P7, maar nogmaals: behalve Pirelli weet niemand op welke testbanden de coureurs precies stonden.

De snelste tijd van Leclerc, 1.36,8 op de medium band, was overigens sneller dan de tijden van Sainz en Verstappen in VT1, die op de zachte banden werden verreden. Een goede tijd was het dus zeker.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan Mercedes de genadeklap uitdelen

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid vooruit op de GP van de Verenigde Staten, waar Max Verstappen en Red Bull de genadeklap uit kunnen delen aan Mercedes (en Ferrari). Beluister 'm hieronder.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden