Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko geeft snoeiharde verklaring voor vroege exit De Vries

Daags nadat het nieuws naar buiten kwam dat Nyck de Vries per direct F1-coureur af is, geeft Red Bull-adviseur Helmut Marko een uitgebreide verklaring waarom.

De Vries Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Op de dinsdag na de Formule 1 Grand Prix van Brittannië werd bekendgemaakt dat Nyck de Vries per direct vervangen wordt door Daniel Ricciardo bij AlphaTauri. De Nederlander mocht tien Grands Prix rijden voor het zusterteam van Red Bull, maar wist in negen van de tien races niet boven teamgenoot Yuki Tsunoda te finishen.

Na Silverstone was de maat vol. Helmut Marko legt na het nieuws van de De Vries-exit uitgebreid aan De Telegraaf uit waarom de Nederlander het seizoen niet mag afmaken. "We hebben Nyck gecontracteerd omdat hij vorig jaar geweldig presteerde in Monza. We hadden verwacht dat hij dit jaar minimaal gelijkwaardig zou zijn aan teamgenoot Tsunoda, maar dat was niet het geval. Eigenlijk was hij altijd drie tienden tot een seconde langzamer. We zagen geen verbetering."

"Hij is 28 jaar, heeft veel ervaring en ook veel kennis kunnen opdoen als testrijder in verschillende Formule 1-auto's. Je kan hem in mijn ogen niet vergelijken met een jonge rookie", zo oordeelt Marko, die naast zijn adviseursrol bij Red Bull ook over de F1-zitjes gaat. "Eind april in Bakoe begon hij goed aan het weekend en dacht ik dat hij beter zou gaan presteren, maar vervolgens crashte hij weer. Hij heeft helaas geen één keer een superronde gereden waarvan we versteld stonden."

Het Formule 1-seizoen uitzitten was geen optie voor De Vries, dat maakt Marko heel duidelijk. Per direct wordt hij vervangen door de ervaren Daniel Ricciardo, die al vanaf de Grand Prix van Hongarije plaats neemt in de AlphaTauri naast Tsunoda. Marko vervolgt: "We moesten iets doen. Waarom zouden we nog wachten en wat maken twee races extra nog uit als je geen verbetering ziet?"

"Nyck is een heel prettige jongen, maar de snelheid was er gewoon niet" Bij Ricciardo was de snelheid er volgens de man uit Graz juist wél. "Zijn rondetijden waren competitief op drie verschillende bandensets. Als Ricciardo de snelheid niet had gehad, dan hadden we iets anders moeten overwegen. AlphaTauri staat laatste in de stand, dus we moeten iets doen om iets teweeg te brengen. Dat gebeurt vaak na een coureurswissel. Ricciardo brengt nieuwe energie naar het team."

Marko ziet voor De Vries weinig opties bij andere teams in de Formule 1: "Dat wordt moeilijk, maar tegelijkertijd denk ik dat hij dit zag aankomen. Ik denk dat hij een mooie carrière kan opbouwen in het enduranceracen."

Praat mee!

Viaplay
x
Andretti Deelt klap uit aan F1 met aantrekken technisch kopstuk