Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Portugal 2020

Podiumplaats Verstappen, Hamilton pakt record in GP Portugal

Lewis Hamilton heeft met overmacht de Portugese Grand Prix gewonnen. Max Verstappen kon niet aanhaken bij de Mercedessen en legde beslag op de derde plaats.

Hamilton Verstappen Leclerc Portugal
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met de dreiging van regen ging de Portugese Grand Prix van start, met Max Verstappen op de derde startplaats achter de beide Mercedessen. Op het bochtige Autódromo Internacional do Algarve circuit is inhalen erg lastig, waardoor diverse coureurs risico namen in de eerste ronde.

Regen zorgde voor een chaotische openingsfase waarin Carlos Sainz zelfs de leiding overnam en Verstappen en de Mercedessen hadden het erg lastig in de eerste ronde. De Nederlander raakte zelfs Sergio Perez die spinde. Verstappen hervond zijn snelheid en wist Lando Norris onder druk te zetten in het gevecht om de vierde plaats en passeerde met DRS de Brit bij het ingaan van de vijfde ronden.

De Mercedessen kregen hun banden op temperatuur toen de regen stopte en Bottas wist Sainz te passeren in de zesde ronde en een ronde later ging ook Hamilton hem voorbij. Verstappen wist dat hij de Spanjaard direct moest passeren om de aansluiting met de Mercedessen niet te verliezen en passeerde een ronde later de McLaren-coureur - daarmee lag hij op de derde positie.

Nadat de rust was wedergekeerd op de baan liepen de Mercedessen eenvoudig weg bij Verstappen die een halve seconde per ronde tekort kwam en klaagde dat zijn zachte banden te snel sleten. Kimi Raikkonen, die een wereldstart had en zelfs even zesde lag, zakte ronde na ronde verder naar achteren.

Verstappen had het zwaar op zijn zachte band en keek na 15 ronden al tegen een achterstand aan van ruim tien seconden. Achter hem wist Leclerc, op de medium band, het gaatje verrassend klein te houden. Teamgenoot Alexander Albon kende weer een problematische race en worstelde op het randje van de top 10.

Lance Stroll torpedeerde met een te riskante actie in de eerste bocht Lando Norris. Beide coureurs hadden schade, maar konden na een pitstop hun weg vervolgen. Stroll ontving van de wedstrijdleiding een tijdstraf van vijf seconden. Vooraan had Hamilton het gaatje met Bottas gedicht, om in ronde 20 de leiding over te nemen en vervolgens makkelijk weg te rijden bij zijn teamgenoot.

Uitslag Race - Portugal

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Verstappen dook in ronde 24 de pits in en wisselde naar de medium band. Hierdoor viel hij kortstondig terug naar de zesde positie. De zege was op dat moment al buiten beeld, maar voor de derde plaats moest de Nederlander nog even flink doortrappen aangezien Leclerc een dijk van een race reed op de medium band.

De spanning was halverwege de race ver te zoeken. Hamilton domineerde, Bottas reed in niemandsland en Verstappen reed virtueel op de derde plaats met niemand in zijn buurt, waarbij het wachten was op de stop van Leclerc. De Red Bull-coureur kreeg de derde plaats terug toen Leclerc in ronde 35 naar de harde band wisselde.

Na 40 ronden maakte leider Hamilton zijn enige stop, om te wisselen naar de harde band. Een strategie die gevolgd werd door Bottas. Achter de dominante Mercedessen moest Verstappen veel terrein prijsgeven. Twintig seconden bedroeg het gat met leider Hamilton en tien met Bottas. Achter Verstappen wist Leclerc het gat lange tijd constant op 10 seconden te houden.

De lijdensweg van Albon bij Red Bull was compleet toen Verstappen hem in de 52ste ronde op een ronde achterstand zette. De Brit bezette op dat moment de twaalfde plaats. De derde plaats van Verstappen was ondertussen zeker doordat Leclerc op de harde band het tempo van de Nederlander niet bij kon benen.

Hamilton kende ondertussen geen centje pijn en behaalde op overtuigende wijze zijn 92ste Grand Prix-zege voor Bottas en Verstappen. Complimenten kunnen gegeven worden aan Leclerc die eindelijk weer vooraan mee kon doen en Gasly die beslag legde op de vijfde plaats.

Voor Albon waren de druiven bijzonder zuur en zijn positie bij Red Bull lijkt onhoudbaar te zijn geworden na een kansloze twaalfde plaats.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Portugal 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"