Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2023

Razendsnelle Verstappen houdt huis tijdens eerste vrije training GP Saoedi-Arabië

Max Verstappen heeft zich laten gelden tijdens de eerste vrije training in Saoedi-Arabië. Op het stratencircuit in Djedda was hij meteen snel, terwijl hij de minste ronden reed van iedereen.

Om 14:30 uur Nederlandse tijd ging het los op het stratencircuit in Djedda met de eerste vrije training voor de Formule 1 GP van Saoedi-Arabië. Qua starttijd is het geen representatieve vrije training, omdat de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag om 18:00 uur Nederlandse tijd begint.

Wat wel eens te meer duidelijk werd tijdens de eerste training in Djedda, was dat de track evolution aanzienlijk is. De coureurs en de baan werden in het begin van de sessie namelijk veel sneller en sneller. De eerste snelle ronde van Sergio Perez was een 1.32,9, maar een half uur later stond er al een 1.30,0 op de klok, gereden door Max Verstappen.

Het waren namelijk de Red Bulls en Aston Martins die in het eerste half uur de rode banden lieten spreken. De eerste twintig minuten waren het Perez en Fernando Alonso die steeds elkaars tijden verbeterden. Verstappen deed het rustig aan, want pas na twintig minuten ging hij een keer de baan op. Een kwartier later stond hij al op P1 met zeven tienden voorsprong op Alonso.

Uitslag Eerste vrije training - Saoedi-Arabië

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Verstappen vliegt

De concurrentie focuste zich aan het begin van de sessie op andere banden, waardoor het verschil met de andere teams erg groot was. Pas in het tweede deel van de eerste training zagen we ook bij teams als Ferrari en Mercedes het zachtste rubber verschijnen. Ook Red Bull en Aston Martin gingen verder op het rood omringde rubber.

Het verschil met Verstappen, die uiteindelijk een razendsnelle 1.29,6 had neergezet, was echter groot. De Nederlander was zo al ruim een seconde sneller dan vorig jaar de snelste man was tijdens VT1. Zowel Mercedes (1,1) als Ferrari (1,3) gaven ruim een seconde toe op Verstappen. Perez (0,4) en Alonso (0,6) konden ook niet tippen aan de tijd van Verstappen. Dat terwijl Max de minste ronden heeft gereden.

Nyck de Vries bleef steken op de dertiende plaats, maar moest wel toegeven op teamgenoot Tsunoda op P10.

In de slotronden reden enkele coureurs nog een run met meer brandstof aan boord, maar vanwege de omstandigheden waren die niet representatief en is een goede vergelijking niet mogelijk. In VT2, die op hetzelfde moment begint als de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag, kan dat wel.

Ook interessant:

Alles wat je moet weten over de GP van Saoedi-Arabië

Het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië staat op het punt te beginnen en daarom vertelt Joris Mosterdijk je in deze video alle dingen die je moet weten over de race in Djedda!

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China