Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2020

Verstappen niet opgewassen tegen dominante Hamilton bij GP Spanje

Lewis Hamilton heeft overtuigende wijze de Spaanse Grand Prix op zijn naam geschreven. Max Verstappen wist in de openingsfase aan te haken, maar zag de Mercedes-coureur daarna aan de horizon verdwijnen. De Nederlander finishte op de tweede positie, voor Valtteri Bottas.

Hamilton Verstappen Spanje
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met Lewis Hamilton voor teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen ging de Spaanse Grand Prix van start. Bottas had een slechte start en zag direct Verstappen voorbij komen, maar ook Lance Stroll wist hem te verschalken in de eerste bocht.

Verstappen wist het racetempo van leider Hamilton in de openingsfasse uitstekend te volgen en wist dat Bottas achter hem de derde plaats van Stroll over had genomen. De Nederlander liet zijn team weten dat Hamilton wel erg 'langzaam' reed, een teken dat Verstappen een aanzienlijk hoger tempo zou kunnen rijden dan de leider in de race.

Het leidende trio nam eenvoudig afstand van de beide Racing Points, met daarachter Alexander Albon in de tweede Red Bull. Actie op de baan was er in de openingsfase niet te beleven. Na tien rondjes voerde Hamilton het tempo op en liep hij ronde na ronde uit op Verstappen, waardoor het gat na twintig ronden gegroeid was tot acht seconden. Verstappen was ondertussen duidelijk niet blij met zijn banden en verzocht het team meermaals, met de nodige frustratie, om een pitstop te maken.

Red Bull besloot om Albon in ronde 18 naar binnen te halen voor een set van de harde band. Verstappen maakte zijn stop in ronde 20 en viel daarbij terug naar de derde plaats. De Nederlander wisselde naar de medium band, wat betekende dat hij nog een stop zou moeten maken om het einde van de race te halen.

Uitslag Race - Spanje

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Mercedes maakte bij het ingaan van ronde 24 een dubbele stop met Hamilton en Bottas, die beiden wisselden naar de medium band. Het gat tussen Hamilton en Verstappen bedroeg nog vier seconden, mede door een slechte stop van Mercedes.

De onderlinge gaten tussen de leiders bleven lange tijd gelijk, maar al snel ontstond er een blaar op de rechter achterband van Hamilton. Deze deerde hem totaal niet, want eenvoudig liep hij weg bij Verstappen. Met nog 25 ronden te gaan bedroeg het gat tien seconden.

De Nederlander dook in ronde 42 de pits in voor een nieuw setje van de medium band, waardoor hij terugviel naar de derde plaats. Hamilton domineerde ondertussen de Grand Prix en wist zelfs op banden van 20 ronden oud de snelste raceronde van dat moment te rijden.

Bottgas maakte bij het ingaan van ronde 49 zijn laatste stop en wisselde naar de zachte band. Het moest hem de tweede plaats van Verstappen op gaan leveren, maar eerst moest de Fin een gat voor zeven seconden dichtrijden, voordat hij mogelijk een aanval zou kunnen wisselen. Hamilton liet het team weten geen gebruik te willen maken van de zachte band en kreeg nog een set van de medium band om de race op uit te rijden.

Achter de eerste drie rijders was een gigantisch gat, zo groot zelfs alle coureurs buiten de top 3 op een ronde werden gezet. De call van Mercedes om Bottas op de zachte band te zetten bleek een slechte. Het gat richting Verstappen werd nooit gedicht, terwijl de Fin op de medium band wel sneller leek dan de Nederlander.

De zege van Hamilton kwam in de slotfase geen moment in gevaar. Verstappen moest zijn meerdere erkennen in de WK-leider, maar wist wel weer beslag te leggen op de tweede plaats voor Bottas. Een opsteker was er voor Sebastian Vettel die door een gewaagde strategie beslag legde op de zevende plaats, voor de wederom tegenvallende Albon.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Spanje 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"