Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel krijgt voor straf een boete van FIA na 'illegale' scooterrit op Albert Park

Sebastian Vettel heeft een boete van de FIA gekregen nadat hij met een scooter van een marshal over het Albert Park Street Circuit reed. Dit gebeurde tijdens de eerste vrije training.

Tijdens de eerste vrije training voorafgaand aan de Grand Prix van Australië moest Sebastian Vettel zijn bolide naast het asfalt parkeren. De Mercedes-motor achterin zijn auto vatte namelijk vlam, waarna het onmogelijk was om door te rijden. Na het blussen van zijn Aston Martin liep Vettel naar de dichtstbijzijnde marshal om hem om de scootersleutels te vragen. Vervolgens reed Vettel na afloop van de sessie over het circuit terug naar de pitstraat, al zwaaiend naar de aanwezige Formule 1-fans. Hoewel de oefensessie al even voorbij was en de overige coureurs al lang en breed de pitstraat in waren gereden, vond de FIA het geen leuke actie. De Duitser werd na afloop van de training op het matje geroepen.

Geldboete voor Vettel

Na de eerste training werd besloten dat Vettel schuldig was aan het breken van artikel 26.7 van het sportieve reglementenboek van de FIA. "De coureur van auto nummer 5 reed op een scooter over het circuit binnen de tijdspanne van vijf minuten na het einde van de eerste training", beargumenteert de FIA, die de situatie in detail beschrijft. "Vettel zocht een manier om terug te komen in de pitstraat. Een marshal stond op de locatie met een scooter. Vettel vroeg de marshal of hij de scooter mocht gebruiken om terug te komen bij de pitstraat, waarna de marshal toestemming gaf. Vettel stapte op de scooter met de verwachting dat de marshal achterop zou springen, maar dat deed hij niet. Vervolgens reed Vettel in zijn eentje terug naar de pitstraat." Doordat Vettel over het circuit reed en niet via de daarvoor aangewezen route, overtrad hij de reglementen die stellen dat binnen vijf minuten na het einde van een sessie niemand het circuit op mag, behalve speciaal hiervoor aangewezen personeel. De boete voor de overtreding bedraagt 5.000 euro.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"