Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2023

Winnaar Dakar Rally 2023 gekroond

Nasser Al Attiyah heeft de Dakar Rally gewonnen. Ook in de laatste etappe kwam zijn winst niet meer in gevaar. Het is zijn vijfde eindoverwinning.

Nasser Al-Attiyah Dakar 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © A.S.O./H.Cabilla
Dat Nasser Al-Attiyah de Dakar Rally 2023 ging winnen leek eigenlijk al een week lang een gegeven. Vele toppers links en rechts vielen weg of kregen te maken met tijdsverlies. Zo viel Carlos Sainz weg door een crash en ook Stephane Peterhansel crashte uit de rally.

De andere favorieten hadden in tegenstelling tot Al-Attiyah minstens een dag tegenslagen waardoor ze veel tijd verloren. Nasser Al-Attiyah had daardoor al snel een comfortabele voorsprong enzat de laatste week in de verdedigingsstand. Hij won geen etappe meer, maar zijn leiding kwam niet in gevaar omdat hij telkens slechts enkele minuten tijd verloor.

Chicherit wint 14e etappe

Ook op zondag, tijdens de veertiende en laatste etappe, verloor Al-Attiyah een vijftal minuten op de snelste man van de dag: Guerlain Chicherit. Zijn enige nog overgebleven 'concurrent' Sebastien Loeb, die op zondag op een wonder hoopte, was eveneens sneller dan de Qatarees.

In het klassement bleef Al-Attiyah echter fier overeind en bovenaan staan. Uiteindelijk was hij deze Dakar Rally ruim een uur sneller dan Loeb. En dat terwijl de Fransman qua dagsucces met afstand de meest succesvolle was deze rally. Hij won namelijk de helft (7) van alle etappes.

Loeb verloor de Rally in de beginfase, want tijdens de tweede etappe liep hij anderhalf uur achterstand op door toedoen van drie lekke banden. Zo ging zijn zege in rook op. Al-Attiyah verloor nooit veel tijd in een keer en ondanks 'slechts' drie dagzeges mag hij zichzelf de winnaar van de Dakar Rally 2023 noemen.

Het is voor hem de tweede achtereenvolgende zege, nadat hij in 2022 ook al wist te winnen. Het is zijn vijfde eindzege in totaal, waardoor hij op plek twee komt in de aller tijden-lijst van overwinningen in de categorie auto's.

Alleen Monsieur Dakar Stephane Peterhansel won vaker bij de auto's (8 keer). Overigens won de Fransman de rally ook zes keer op de motor, dus staat zijn totaalaantal in alle disciplines op veertien!

De gebroeders Coronel zijn ver onderaan geëindigd, nadat ze een zware straf kregen van de organisatie na hun crash. Check hieronder de top vijf en de Nederlanders in het klassement.

Eindklassement Dakar Rally 2023

Pos. Coureur Merk Tijd/Verschil
1. Al-Attiyah Toyota 45u03m15s
2. Loeb Prodrive +1u18m49s
3. Moraes Toyota +1u36m31s
4. De Villiers Toyota +2u29m12s
5. Lategan Toyota +2u34m23s
35. Willems Toyota +26u27m18s
36. Klaassen Nissan +29u23m3s
40. R. Van Loon Red-Lined +59u06m17s
44. Coronel Century +76u05m5s
DNF E. Van Loon Toyota Etappe 7
DNF Kremer Century Etappe 1

Dakar Rally 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst