Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2023

Dakar-winnaar staat al bijna vast na dramatische etappe, Coronels slaan terug

De Dakar Rally claimt steeds meer slachtoffers. Carlos Sainz moest er op dinsdag aan geloven, terwijl Sebastien Loeb de dagzege pakte. Nasser Al-Attiyah zag zijn naaste belager Henk Lategan kostbare tijd verliezen.

Sebastien Loeb Dakar 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

De komende dagen is het voor Nasser Al-Attiyah zaak dat hij zijn bolide niet crasht, want hij gaat na de negende etappe met afstand aan de leiding in het Dakar-klassement bij de auto's.

Hij werd slechts achtste, maar zijn naaste belager Henk Lategan liep tegen mechanische problemen aan en verloor ruim 40 minuten op de Qatarees. De dagoverwinning ging naar rally-legende Sebastien Loeb, die drie minuten sneller was dan Vaidatos Zala en 4 minuten sneller dan Guerlain Chicherit. Alle drie rijden zij in een Prodrive-bolide.

De beste Nederlanders waren de gebroeders Coronel, die na de rustdag de draad weer oppakten. Op zaterdag en zondag hadden ze na een crash namelijk grote problemen. Die problemen lijken voorbij, want ze rijden weer als vanouds in de top twintig. Ze werden zeventiende.

Drama voor Sainz

Al heel vroeg in de etappe was er drama voor Carlos Sainz. Hij tuimelde van een duin en kwam hard met de neus van de auto op de grond terecht, waarna de bolide op zijn dak belandde. Hij was onderweg naar het ziekenhuis toen hij tot inkeer kwam en de piloot vroeg om rechtsomkeert te maken terug naar de gestrande Audi-bolide.

Op het moment van schrijven is Audi aan het sleutelen aan de auto van de Spanjaard en zal hij zijn lange weg naar de finish nog moeten vervolgen.

In het algemeen klassement heeft Al-Attiyah met nog een aantal etappes te gaan een voorsprong van 1 uur en 20 minuten op naaste belager Moraes. Lategan zakte door zijn tegenvallende dag terug naar P4 op 1 uur en 46 minuten. Op plek drie staat Sebastien Loeb op 1 uur en 43 minuten.

Dakar Uitslag Etappe 9 auto's

Pos. Coureur Merk Tijd/Verschil
1. Loeb Prodrive 3u34m24s
2. Zala Prodrive + 57s
3. Chicherit Prodrive + 2m8s
4. Ekstrom Audi + 5m11s
5. Dumas Toyota + 7m38s

Dakar klassement auto's na Etappe 9

Pos. Coureur Merk Tijd/Verschil
1. Al-Attiyah Toyota 34u19m20s
2. Moraes Toyota +1u21m57s
3. Loeb Prodrive +1u43m08s
4. Lategan Toyota +1u46m23s
5. De Villiers Toyota +2u04m17s

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Dakar Rally 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'