Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar

Woedende Al-Attiyah geeft Audi het nakijken in vijfde etappe Dakar Rally

Hij was niet blij met het extra vermogen dat Audi van de Dakar-organisatie heeft gekregen, maar toch heeft hij zijn voorsprong in het klassement tijdens de vijfde etappe uitgebreid.

Al-Attiyah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Nasser Al-Attiyah ging na de vierde etappe aan de leiding van het klassement. De Toyota-coureur zag echter op weg naar etappe vijf dat grote concurrent Audi extra pks zou krijgen van de organisatie wegens een balance of performance. De organisatie oordeelde na een data-analyse van de eerste drie etappes dat dit noodzakelijk was om de 'balance of performance' gelijk te trekken.

Dat tot grote woede van Toyota's klassementsleider Nasser Al-Attiyah. Hij meldde zich op Twitter met de tekst: "Wat een verrassing dat ze onze grootste rivaal 11pk meer geven!!! Bedankt voor het vroeg de nek omdraaien van deze race."

Hij wint vijfde etappe

Maar door die woede lijkt Al-Attiyah zelf juist een boost te hebben gekregen, want hij heeft de vijfde Dakar-etappe gewonnen. De hele etappe was het superspannend tussen hem en de twee Audi-coureurs, maar in de laatste kilometers nam hij toch afstand.

Hij won met twee minuten voorsprong op Carlos Sainz en bijna vier minuten voorsprong op Stephane Peterhansel. Sebastian Loeb deed ook lang mee om de dagzege, maar hij verloor kort voor de finish nog ruim een kwartier tijd.

Geen goede dag voor Van Loon

Op het moment van schrijven zijn er nog geen Nederlandse deelnemers over de finish, maar de best geklasseerde in het klassement, Erik van Loon, kende aan het begin van de dag problemen en liep al snel een half uur achter op de toppers.

De gebroeders Coronel zijn vooralsnog de beste Nederlanders van de dag, maar doen het wel iets minder dan de voorgaande dagen en rijden ongeveer rond de vijfentwintigste plek. Zodra ze binnen zijn updaten we dit artikel.

Check hieronder de (voorlopige) daguitslag en de stand in het klassement na etappe vijf. Al Attiyah vergroot zijn voorsprong en staat nu 22 minuten los.

Dakar Uitslag Etappe 5 auto's

Pos. Coureur Merk Tijd/Verschil
1. Al-Attiyah Toyota 4u13m23s
2. Sainz Audi + 01m57s
3. Peterhansel Audi + 03m44s
4. Al Rahji Toyota + 08m43s
5. Lategan Toyota + 12m33s

Dakar klassement auto's na Etappe 5

Pos. Coureur Merk Tijd/Verschil
1. Al-Attiyah Toyota 20u47m36s
2. Peterhansel Audi +22m36
3. Al Rajhi Toyota +27m01s
4. Sainz Audi +34m52s
5. Lategan Toyota +57m58s

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Dakar Rally 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Sprintrace Formule 1 GP China 2024