Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Bearman troeft Verstappen, Leclerc en Russell af in bijzonder rijtje

De Grand Prix van Saoedi-Arabië was vooral de race van het debuut van Oliver Bearman in de Formule 1. Met zijn zevende plek in zijn eerste race in de koningsklasse van de autosport troeft hij een aantal grote namen af in een bijzonder rijtje.

Bearman Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens je debuut in de Formule 1 je eerste race uitrijden, dat is niet iedereen gegeven. Laat staan gelijk punten pakken in je eerste Grand Prix. Het lukte Oliver Bearman met zijn zevende plek in Saoedi-Arabië. De Brit scoorde zo zes WK-punten. Zelfs de grote namen in de autosport kunnen niet aan dat aantal punten in de eerste race tippen. We zetten de meest opvallende namen voor je op een rijtje.

Max Verstappen
Met zijn 17 jaar en 166 dagen stond Max Verstappen aan de start van zijn eerste race in de Formule 1, de Grand Prix van Australië in 2015. Hij zette zijn Toro Rosso op de twaalfde plek neer tijdens de kwalificatie en leek lange tijd op weg naar punten.

Maar in rondje 34 was het einde verhaal voor de Nederlander. De Renault-motor gaf de geest en zo zag Verstappen niet de zwart-wit geblokte vlag in Australië. Uiteindelijk was het gras op Albert Park de eindbestemming van de eerste F1-race van de jonge Verstappen.

Succesvol debuut

Carlos Sainz
Zijn teamgenoot verging het een stuk beter bij zijn debuut: Carlos Sainz. Helmut Marko durfde het aan om twee debutanten bij Toro Rosso neer te zetten en dat pakte in eerste instantie beter uit voor de Spanjaard. Hij wist zijn auto knap naar het laatste deel van de kwalificatie te rijden en ondanks een faliekant mislukte pitstop wist hij toch in de punten te finishen.

Ten opzichte van zijn startplek verloor hij een plekje, maar Sainz zal ongetwijfeld blij zijn geweest met zijn twee punten die P9 opleverden. Hij deelde zo de eerste tik uit aan Verstappen, naar wat later een zeer interessante strijd werd tussen de twee kemphanen.

Charles Leclerc
De huidige teamgenoot van Sainz, Charles Leclerc, debuteerde drie jaar later in de Formule 1. Bij het team van Sauber moest hij genoegen nemen met de 18e plek in de kwalificatie in Australië, nog achter zijn teamgenoot Marcus Ericsson. Door de nodige uitvallers klom de Monegask op naar de dertiende plaats in zijn debuutrace.

Punten zaten er dus niet in, de achterstand op de tiende plek was een halve minuut. Leclerc maakte in de loop van 2018 genoeg indruk op Ferrari om het jaar erop gelijk de overstap te maken naar de Scuderia.

Drie debutanten in één race

Lando Norris
Een jaar later kwamen er drie veelbelovende talenten vanuit de Formule 2 naar de koningsklasse van de autosport: Lando Norris, Alex Albon en George Russell. Norris zit nu nog steeds bij het team waar hij in 2019 voor debuteerde, namelijk McLaren. Hij maakte gelijk indruk met P8 in de kwalificatie, terwijl teamgenoot Carlos Sainz tien plekken achter hem stond.

Maar in de race zakte de jongeling wat weg en P12 was zijn uiteindelijke resultaat. Hij werd daarmee wel de beste debutant.

Alex Albon
Alex Albon stapte in bij Toro Rosso als teamgenoot van Daniil Kvyat. Albon zette zijn auto in de kwalificatie voor die van Kvyat neer, maar in de race moest hij zijn meerdere erkennen in de Rus. Albon moest tevreden zijn met de veertiende plek in zijn debuutrace, waarna de overstap naar het topteam van Red Bull al snel volgde. Nu rijdt hij voor Williams.

George Russell
De laatste debutant uit 2019, George Russell, moest met een Williams die niet vooruit te branden was van start in zijn eerste F1-jaar. Je eerste doel is dan om je teamgenoot te verslaan en dat lukte de Brit. Met een P16 in de race in Melbourne zal hij niet blij zijn geweest, maar ondertussen heeft Russell de stap naar het team van Mercedes gezet.

Nederlands succes op Monza

Nyck de Vries
Voor Nyck de Vries zal de Grand Prix van Italië van 2022 een hele speciale blijven. Net als Bearman reed hij alleen de derde vrije training voor het team van Williams op Monza, waarna hij zijn auto in de kwalificatie op P13 zette. Maar door de vele gridstraffen klom hij op naar de achtste plek op de startgrid.

De Nederlander lag de hele race op koers voor punten en die pakte hij ook in de Williams. Van de achtste plek zakte hij slechts een positie naar beneden en kon zo twee hele mooie punten bijschrijven tijdens zijn onvergetelijke debuut in de Formule 1.

Oscar Piastri
Australiër Oscar Piastri weet als geen ander hoe een eerste race in de Formule 1 een nachtmerrie kan zijn. Met zijn 18e startplek was hij al niet al te blij, net als met de McLaren in het begin van 2023. Tot overmaat van ramp had hij technische problemen tijdens de Grand Prix van Bahrein en werd hij de eerste uitvaller van het seizoen 2023.

P5 in Australië

Felipe Nasr
De vreemde eend in de bijt is de Braziliaan Felipe Nasr. Hij is namelijk sinds 2015 de debutant die het beste resultaat wist neer te zetten in zijn eerste F1-race. Bearman staat nu op nummer twee in die lijst, nadat hij afgelopen weekend P7 pakte. De voormalig coureur van Sauber werd vijfde en veroverde tien punten tijdens zijn eerste F1-race in Australië 2015. Sindsdien presteerde dus niemand beter in een debuutrace.

Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend dat veruit de meeste coureurs hun debuut maken bij teams waar het niet gewoon is om veel punten te scoren. Wist Verstappen in zijn Toro Rosso, Leclerc in zijn Sauber of Russell in de Williams van toentertijd veel punten te pakken tijdens hun debuut, dan zou dat pas echt sensationeel zijn geweest. Ondanks dat Bearman in een Ferrari reed, is het een hele knappe prestatie van de 18-jarige Brit.

Bekijk hieronder in de tabel de resultaten van de debutanten in de Formule 1 sinds 2015.

Resultaat van debutanten in eerste F1-race sinds 2015

Naam Team Debuutrace Positie
Felipe Nasr Sauber Australië 2015 P5 (10 punten)
Carlos Sainz Toro Rosso Australië 2015 P9 (2 punten)
Max Verstappen Toro Rosso Australië 2015 DNF
Roberto Merhi Marussia Maleisië 2015 P15
Alexander Rossi Marussia Singapore 2015 P14
Jolyon Palmer Renault Australië 2016 P11
Pascal Wehrlein Manor Racing Australië 2016 P16
Rio Haryanto Manor Racing Australië 2016 DNF
Stoffel Vandoorne McLaren Bahrein 2016 P10 (1 punt)
Esteban Ocon Manor Racing België 2016 P16
Antonio Giovinazzi Sauber Australië 2017 P12
Lance Stroll Williams Australië 2017 DNF
Pierre Gasly Toro Rosso Maleisië 2017 P14
Brendon Hartley Toro Rosso Verenigde Staten 2017 P13
Charles Leclerc Sauber Australië 2018 P13
Sergej Sitrotkin Williams Australië 2018 DNF
Lando Norris McLaren Australië 2019 P12
Alex Albon Toro Rosso Australië 2019 P14
George Russell Williams Australië 2019 P16
Nicholas Latifi Williams Oostenrijk 2020 P11
Jack Aitken Williams Sakhir 2020 P16
Pietro Fittipaldi Haas Sakhir 2020 P17
Yuki Tsunoda AlphaTauri Bahrein 2021 P9 (2 punten)
Mick Schumacher Haas Bahrein 2021 P16
Nikita Mazepin Haas Bahrein 2021 DNF
Zhou Guanyu Alfa Romeo Bahrein 2022 P10 (1 punt)
Nyck de Vries Williams Italië 2022 P9 (2 punten)
Logan Sargeant Williams Bahrein 2023 P12
Oscar Piastri McLaren Bahrein 2023 DNF
Liam Lawson AlphaTauri Nederland 2023 P13
Oliver Bearman Ferrari Saoedi-Arabië 2024 P7 (6 punten)

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"