Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Bizar: Dakar-team aangevallen door piraten

Uit veiligheidsoverwegingen rijdt de Dakar Rally de laatste jaren niet meer tussen Parijs en Dakar, maar op alternatieve locaties. Maar ook op die andere locaties is het alles behalve veilig, zo blijkt. Onlangs werd een Braziliaans Dakar-team aangevallen door piraten. Ja, je leest het goed. Piraten.

SI202401050203 hires jpeg 24bit rgb
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Rodrigo Varela, een befaamd off-road-coureur in Zuid-Amerika, neemt dit jaar deel aan de Dakar Rally. Dat doet hij tezamen met vriend en navigator Enio Bozzano.

Rond de kerst werd de Can-Am-buggy - het voertuig waarmee Varela en Bozzano deelnemen aan de rally - per schip vervoerd naar Saudi-Arabië. Toen Varela en zijn gezin aan het kerstdiner zaten, ging plots de telefoon. De kapitein van het schip waarop de buggy van Varela en Bozzano stond wist te vertellen dat zijn schip was aangevallen door Houthi-piraten. De beste man wist de piraten af te schudden, maar moest een alternatieve route nemen naar de startplaats. De veiligheid van het personeel (en de buggy) was gewaarborgd, maar op tijd aanmeren werd onmogelijk.

De gebeurtenis kwam hard aan bij het debuterende Dakar-duo. Beide heren dachten even dat hun jongensdroom in rook opging. Varela en Bozzano toonden echter discipline en gingen op zoek naar een vervangende buggy, om zo alsnog op tijd te kunnen starten met de rally. Het tweetal vond uiteindelijk in Portugal eenzelfde Can-Am van een andere coureur die in 2024 niet deelneemt aan Dakar. Varela vertelt over de situatie tegenover Autosport.

Waar een wil is, is een weg

"We moesten in alle haast aanpassingen doen en de wagen aanpassen naar onze voorkeuren. Gelukkig lukte dat en waren we op tijd voor de keuring." Het duo verscheen dus alsnog op tijd aan de start van de wereldberoemde rally.

De uitdagingen voor de Braziliaanse vrienden zijn echter nog niet voorbij. De buggy is aanwezig, maar reserveonderdelen ontbreken. Deze zijn ook aan boord van het aangevallen schip. Varela hoopt daarom dat mededeelnemers aan de rally her en der een helpende hand willen bieden. "Dakar is een combinatie van racen en avontuur. Dat maakt deze rally zo uniek en een van de meest aansprekende races. Mensen helpen elkaar waar mogelijk", aldus de teamleider. "Ik ga ervan uit dat we dat tot het einde van de rally moeten blijven doen."

Ondanks alle tegenslagen zijn Varela en Bozzano vrijdag begonnen aan de proloog en aan de eerste etappe; met succes. Na de eerste dagen staan ze zelfs bovenaan in de SSV-klasse.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen