Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De keiharde ‘NEE’ van Max Verstappen

De Formule 1 keert dit weekend terug in Singapore, waar op het Marina Bay Street Circuit de Singaporese Grand Prix wordt verreden. Een race waaraan Max Verstappen bijzondere herinneringen koestert.

Verstappen Sainz Singapore 2015
Column
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Dat Max Verstappen een uitzondering op vrijwel iedere regel is werd in 2015 direct duidelijk in de Formule 1. Ondanks zijn piepjonge leeftijd, 17 jaar, wist hij de druk van de koningsklasse van de autosport goed te handelen. Daar waar iedereen aan zijn stoelpoten zaagde, bleef Verstappen stoïcijns zijn werk doen.

Met slechts één jaartje ervaring in een Formule-auto moest de Nederlander soms nog even wennen aan het racen in de F1, maar direct werd duidelijk dat hij ‘een hele grote’ kon worden. Schoonheidsfoutjes, die je van een rookie mag verwachten, waren er in Monaco en Groot-Brittannië, maar het was bovenal de ontwikkeling van de tiener die opviel.

Teamgenoot Carlos Sainz had in de eerste seizoenshelft vaker de overhand dan andersom, maar de Nederlander toonde zich een razendsnelle leerling en wist zijn Spaanse teammaat steeds vaker de baas te zijn. Een prachtige vierde plaats op de Hungaroring zorgde voor euforie binnen het kleine team van Toro Rosso, dat haar beste resultaat in jaren scoorde.

Het was een teken aan de wand van de voortrazende TGV die Verstappen heet. Binnen het team wist hij zich gesteund door teambaas Franz Tost en binnen de Red Bull-gelederen door Helmut Marko – die ook wel gekscherend zijn tweede vader wordt genoemd. Daar waar Verstappen en Sainz over het algemeen prima met elkaar door een deur konden, kwam daar in Singapore verandering in.

Verstappens auto sloeg bij de start af, maar kon met één ronde achterstand(!), alsnog aan de race beginnen. Door een safety car-periode kon hij aansluiten bij het veld door zich te ontdoen van een ronde achterstand, waarna een geweldige inhaalrace begon. De ene na de andere concurrent werd op het circuit, waarop inhalen lastig is, gepasseerd. Vreugde en euforie alom, tot de opmars gestuit werd door Sergio Perez die niet te passeren viel dankzij zijn snelle Mercedes-motor. Achter hem sloot Sainz aan op versere banden.

De teamleiding van Toro Rosso gaf Verstappen vervolgens een duidelijke teamorder: “Laat Carlos voorbij”, waarop het duidelijk antwoord “NOOOO!!!” was. Verstappen reed onverstoorbaar verder en negeerde een tweede teamorder, om als achtste over de meet te komen, vóór Sainz. Na afloop was de Spanjaard witheet, maar Verstappen zich van geen kwaad bewust. De jongeling vond dat er geen aanleiding was om zijn positie op te geven, gezien zijn prachtige inhaalrace.

Vader Jos Verstappen was na afloop van de race duidelijk: als Max die positie prijs had gegeven dan had hij hem een ‘schop in zijn ballen gegeven’. Het winnaars-gen van de familie Verstappen, dat garant staat voor een coureur die nooit op zal geven of laat staan zijn positie op zal geven, kwam in Singapore naar boven. De wereld maakte kennis met de vastberadenheid van Max.

Na afloop van de Grand Prix had de hele wereld een mening over Verstappens reactie. Positief of negatief, kinderlijk of volwassen, hij had er maling aan. Max racet maar met één doel en dat is wereldkampioen worden. Daar past het uitdelen van een cadeautje niet bij. Vier jaar geleden niet, nu niet en morgen niet.

Luister nu de Formule 1-podcast van RacingNews365. Tim Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik blikken vooruit op de Grand Prix van Singapore.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Singapore 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024