Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA kondigt onderzoek aan na controversiële titelwinst Verstappen

De FIA gaat de laatste race van het seizoen eens goed analyseren. Dat heeft het World Motorsport Council, het hoogste orgaan van de autosportfederatie, besproken.

Verstappen Abu Dhabi 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Max Verstappen won op zondag de wereldtitel Formule 1, nadat hij de hele race kansloos leek. Door een crash van Nicholas Latifi kwam de safety car op de baan, maar met nog een handvol ronden te gaan leek de race voorbij te zijn. Na wat chaotische communicatie tussen de wedstrijdleider en de verschillende teams, ging de safety car echter alsnog naar binnen en konden Verstappen en Lewis Hamilton nog een ronde racen.

Doordat Verstappen daardoor toch nog kon winnen, ontstond er veel discussie over de manier waarop de race was geëindigd. Van boze fans tot het woedende Mercedes, iedereen had er wel wat over te zeggen. De FIA heeft daarom besloten dat er een groter onderzoek zal worden gedaan naar de manier waarop de race zich de laatste ronden heeft ontvouwd en de manier waarop er tijdens de slotronden werd gecommuniceerd.

FIA-president Jean Todt dringt aan

Op woensdag kwam de World Motorsport Council voor de laatste keer dit jaar bij elkaar. Daarbij stond ook de seizoensfinale van Formule 1 op de agenda. De afgelopen dagen is die finale in de auto- en motorsportwereld namelijk het onderwerp van gesprek. In een statement laat de FIA weten dat er een onderzoek gaat komen.

"De GP van Abu Dhabi heeft veel reacties opgeroepen van de F1-community en de motorsportwereld in zijn algemeen, maar ook van het publiek. FIA's voornaamste verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat elk evenement veilig is en de integriteit van de sport wordt gewaarborgd."

"De situatie omtrent de safety car aan het einde van de race en de communicatie tussen de FIA-wedstrijdleiding en de Formule 1-teams hebben voor veel onbegrip en reacties gezorgd van de Formule 1-teams, coureurs en fans. Het overschaduwt de prestaties van Max Verstappen, die de titel won, en Mercedes, dat de achtste wereldtitel bij de constructeurs won. Ook is het niet goed voor de image van de sport."

"Nadat er een rapport is gepresenteerd over de sequentie van gebeurtenissen na het incident in ronde 53 op zondag en in haar constante zoektocht naar verbetering, heeft de FIA-president (Jean Todt, red.) voorgesteld dat er een gedetailleerde analyse moet komen, om er voor te zorgen dat het in de toekomst duidelijker wordt."

FIA wil leren van haar fouten

Het doel van het onderzoek is niet om iets te veranderen aan de uitslag. Dat kan alleen gebeuren als Mercedes protest aantekent. "Alle teams en coureurs zullen deelnemen aan het proces, zodat er lessen kunnen worden geleerd en er duidelijkheid kan worden gegeven aan de coureurs, teams, media en fans over de regels."

"Op die manier moet de competitieve aard van onze sport behouden blijven, terwijl de veiligheid van alle coureurs en officials tegelijkertijd gewaarborgd blijft. Het is niet alleen de Formule 1 die van deze analyse kan profiteren, maar ook alle andere FIA-kampioenschappen in het algemeen", aldus het statement.

"Het Word Motorsport Council heeft unaniem ingestemd met het voorstel van de president. De FIA zal in aanloop naar het begin van het volgende seizoen haar feedback en conclusies geven."

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

131 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"