McLaren Engeland

  • McLaren
Het F1-team van McLaren werd ook in 2017 weer volop geplaagd door gebreken aan de Honda-motor. Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne stonden vaak naast de baan met motorpech. Vanaf 2018 rijdt de Engelse renstal met Renault-motoren.

McLaren hoopt op nieuwe successen met Renault-motor

In 2014 maakten McLaren en Honda bekend dat ze een samenwerking aangingen voor een periode van minimaal drie seizoenen. Een exclusief contract met de motorfabrikant moest nieuwe successen opleveren voor beide partijen, maar draait na drie seizoen uit op een groot fiasco.

Bruce McLaren richt Formule 1 team op

In de jaren 60 was Bruce McLaren actief als coureur voor het team van Cooper, maar zijn ambities waren groter dan het zijn van alleen coureur. In 1966 kwam hij met het McLaren F1 team voor het eerst in actie tijdens een officiële F1-race.

Successen bleven in de eerste twee seizoenen uit, maar in 1968 beleefde het team haar doorbraak door als tweede te eindigen in het WK. Na enkele mindere jaren volgde er een goede periode halverwege de jaren 70 met de wereldtitel in 1974 als beloning. Emerson Fittipaldi werd de eerste coureur in de historie van McLaren die de titel binnensleepte, twee jaar later gevolgd door James Hunt in 1976.

Een moeilijke periode volgde van 1977 tot en met 1983. 

McLaren domineert de jaren 80

De lastige periode werd gevolgd door een zeer dominante periode. Tussen 1984 en 1991 behaalde het team in alle jaren de titel, met uitzondering van 1987. Legendes als Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna behaalden de grootste successen. De meest dominante auto werd de MP4/4 die in 1988 liefst 15 van de 16 races won. De enige race die niet werd gewonnen, was een race waarin Prost en Senna beide uitvielen.

De jaren 90 verliepen veel minder succesvol. Het team werd voorbijgestreefd voor Williams en later door Benetton en Ferrari. Onder leiding van Michael Schumacher vond de Italiaanse renstal de aansluiting bij de top terug.

Met coureurs als Lauda, Senna en Prost domineerde Mclaren jarenlang de F1

Mika Hakkinen geeft McLaren weer glans

In 1998 heeft Mclaren een dijk van een auto gebouwd. Het technische vernuft zit hem onder andere in een extra rempedaal en diverse ingenieuze vondsten van ontwerper Adrian Newey. De openingsrace vernederde McLaren de concurrentie: Alleen Eddie Irvine finisht als derde nog in dezelfde ronde.

In 1998 en 1999 wint Mika Hakkinen de strijd om de wereldtitel met het team uit Woking. Daarna zakt het team terug en domineert Ferrari. McLaren blijft lange tijd een uitdager van Ferrari en Renault, maar weet alleen in 2008 nog de titel te pakken met Lewis Hamilton. 

© McLaren F1

De terugval van McLaren en Spygate

In 2007 worden alle punten van het team afgenomen door ‘spygate’. Een voormalig medewerker van Ferrari heeft, met medeweten van McLaren, diverse technische documenten gekopieerd en beschikbaar gesteld aan het team. Als straf verliest het team alle punten in het constructeurskampioenschap.

Vanaf 2013 raakt het roemruchte team in verval. De topteams verdwijnen uit beeld en de laatste zege dateert uit 2012. Een samenwerking met Honda en de komst van stercoureur Fernando Alonso moesten hierin verandering brengen. Drie jaar verder mag geconcludeerd worden dat de samenwerking met Honda een grote flop is.

De gedroomde titel voor zowel Alonso als McLaren is geen moment in beeld geweest. 

In 2018 begint het team met een schone lei. Alonso is erg gemotiveerd en Vandoorne heeft meer ervaring in de Formule 1. In combinatie met Renault wil het team weer de aansluiting met de topteams vinden. 

Karten Met (Oud)Mclaren-coureurs

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen