Williams F1 Engeland

  • Williams
Het Formule 1 team van Williams zakte de afgelopen jaren langzaam terug in het veld. Het team heeft het jongste rijdersduo met Lance Stroll en Sergey Sirotkin. De twee samen hebben maar één jaar ervaring in de Formule 1. Als reserve-coureur heeft het team Robert Kubica aangesteld.

Williams wil terug naar de top van de Formule 1

In 2017 vierde Williams haar veertigjarige jubileum in de Formule 1 met de FW40, die aangedreven wordt door de krachtige Mercedes-motor.

De gouden jaren van het Formule 1 team van Williams

Het F1-team van Williams werd in 1976 opgericht door Frank Williams en Patrick Head. Als snel behaalde het successen met Clay Regazzoni en Alan Jones. In 1980 en 1981 werd het team kampioen bij de constructeurs en in 1982 bij de coureurs. Na enkele mindere jaren volgde een uiterst succesvolle periode aan midden van de jaren 80.

In 1986 en 87 werd de titel bij de constructeurs gewonnen en Nelson Piquet werd in 1987 kampioen. Begin jaren 90 volgde het meest dominante seizoen van het team ooit. Met de FW14B, uitgerust met actieve vering, lag het team gigantisch ver voor op de concurrentie. Ook in 1993 mocht Williams deze techniek nog toepassen. De FIA verbood deze technologie aan het einde van dat seizoen.

Williams en de dood van Ayrton Senna

Ayrton Senna wilde al in 1993 voor Williams rijden, maar rivaal Alain Prost had in zijn contract op laten nemen dat iedereen zijn teamgenoot mocht worden behalve de Braziliaan. In 1994 mag Senna eindelijk voor het team uitkomen, maar de FW16B is lastig te besturen.

Tijdens de derde race van het seizoen gaat het helemaal mis. De Grand Prix van San Marino wordt verreden op het circuit van Imola. Het wordt een gitzwarte pagina in de geschiedenis van de Formule 1. Ayrton Senna gaat aan de leiding van de race als zijn auto ineens stuurloos rechtdoor gaat in de razendsnelle Tamburello bocht. Een deel van de voorwielophanging doorboorde tijdens de crash de helm van Senna, die enkele uren later bezwijkt aan zijn verwondingen.

Voor het team van Williams en de autosport is het een grote klap. De grootste coureurs van dat moment is in een klap het leven ontnomen. De FIA en de Italiaanse justitie eisen een onderzoek naar de oorzaak van de crash. Ruim 20 jaar later lopen de meningen nog altijd uiteen, maar een gebroken stuurstang lijkt de veroorzaker te zijn geweest.

De laatste wereldtitels

In 1996 en 1997 behaalt Williams haar laatste wereldtitels met Damon Hill en Jacques Villeneuve. Daarna raakt het team snel in verval, maar weet het met Montoya en Ralf Schumacher begin van de 00’s nog successen te behalen.

Het team glijdt daarna af naar de subtop en behaalt een zeer verrassende, laatste, zege tijdens de GP van Spanje in 2012.

In 2014 en 2015 wordt het team knap derde voor teams als Red Bull en Ferrari. Met Massa en Bottas had de renstal een sterke line-up waar ze regelmatig een podium mee pakken. In 2017 haalt Williams Lance Stroll binnen voor het sponsorgeld. De Canadees rijdt een fortuinlijke derde plaats in Bakoe, maar maakt verder geen sterke indruk. In de winter van 2018 wordt bekend dat Sergey Sirotkin samen met Stroll het nieuwe rijdersduo wordt van de Engelse renstal. Ze worden ondersteund door reserve-coureur Robert Kubica. 

Schumacher en Villeneuve crashen voor de wereldtitel

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen