Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton: 'Overtreding Red Bull na strijd met Verstappen een nieuwe klap voor mij'

Lewis Hamilton dacht dat hij Abu Dhabi 2021 een plekje had gegeven, maar toen het nieuws kwam dat Red Bull het budgetplafond had overschreden, haalde dat zijn oude wond weer open.

Lewis Hamilton heeft twaalf zware maanden achter de rug. Na vier dominante laatste races van 2021, die hij alle vier moest winnen om kampioen te worden, werd hij in de laatste bocht van de laatste race op controversiële wijze toch nog ingehaald door Max Verstappen. Het was een beslissing van toenmalig wedstrijdleider Michael Masi die veel stof op deed waaien. In een interview met de Britse BBC gaat Lewis Hamilton kort terug in de tijd en vertelt hij hoe het recente nieuws over Red Bull, dat in 2021 het budgetplafond zou hebben overtreden, die oude wonden weer open heeft gereten. "Dat breekt je spirit, of je ziel, hoe je het ook wil noemen", zo doelt hij op de laatste race van vorig jaar. "Doordat Red Bull de budgetcap heeft overschreden, komt er weer emotie naar boven. Het is een nieuwe klap, waardoor het allemaal weer vers is. Daarom moest ik die emoties weer onderdrukken en verder blijven gaan." Na die finale van 2021 had hij het een lange tijd lastig, maar opgeven was hij nooit van plan. "Was ik ooit van plan om niet terug te keren? Ik ben niet iemand die zo opgeeft. Het brak me dat de sport zoiets zou doen, dat ze dat lieten gebeuren, terwijl je op zoveel mensen vertrouwt. Je gaat ervan uit dat ze het goed doen. Dat de uitkomst van de titelstrijd dan wordt bepaald door een verkeerde beslissing van een individu... Dat was het enige wat me echt brak."

2022 ook een ramp

Revanche nemen zit er dit jaar niet in voor Hamilton, wiens Mercedes W13 niet naar behoren werkt. Vooral in het eerste deel van het huidige seizoen ging het van kwaad tot erger met zijn bolide en ook vandaag de dag heeft de zevenvoudig kampioen het er nog steeds lastig mee. Hij legt uit. "Het is alsof je een paard probeert te besluipen. Je probeert zo dicht mogelijk op de limiet te komen, maar waar ligt het 'breekpunt' waarop je in je gezicht wordt geschopt? Je weet dat dat gaat gebeuren. Dat is de beste manier waarop ik het kan omschrijven. Je probeert te vertrouwen op je auto maar hij doet willekeurige dingen." En dat terwijl Mercedes er nog zo van overtuigd was dat ze dit jaar over het circuit konden gaan vliegen. "In februari had iedereen binnen het team goede moed en zei iedereen dat we een enorm snelle auto gingen hebben. Iedereen die aan de auto had gewerkt was helemaal hyped ." "Dat is zo'n zware periode voor een team, waarin ze echt hele lange dagen maken. Om dan te ontdekken dat dat verdomde ding niet werkt en we op en neer stuiteren, dat was zwaar voor iedereen. Iedereen had het er lastig mee", aldus Hamilton.

Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen