Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton verbreekt twee aloude records van Schumacher

Lewis Hamilton kent tot nu toe geen al te best seizoen, maar wist in Monaco wel twee indrukwekkende records te verbreken van Michael Schumacher. Daarnaast heeft de Brit heeft een ander record geëvenaard.

XPB 485507 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen was de afgelopen tijd flink bezig om de geschiedenisboeken te herschrijven, maar voordat de dominantie van de drievoudig wereldkampioen begon, moesten we vooral naar Lewis Hamilton of Michael Schumacher kijken wat betreft de records. Schumacher had lange tijd een heel aantal records op zijn naam staan, waaronder die van meeste overwinningen, de meeste zeges in een seizoen en het aantal podiumplaatsen in zijn carrière. In 2020 evenaarde Hamilton het aantal wereldtitels van de Duitser, zeven in totaal.

Op één gebied was Schumacher nog steeds oppermachtig en dat waren de snelste ronden. De Duitser heeft nog altijd een aantal records in handen, maar tijdens de Grand Prix van Monaco verloor hij twee van die records aan Hamilton, die er nog één evenaarde.

In een poging Verstappen van de zesde plaats te verdringen in het prinsdom, stopte Hamilton in ronde 51 om zijn versleten medium banden om te ruilen voor harde banden, maar hij kon de Red Bull niet voorbij steken. Om zijn puntentotaal toch nog wat op te krikken, zette hij in ronde 63 de snelste ronde van de wedstrijd neer: een 1:14.165. Zo scoorde Hamilton een extra punt en pakte hij voor het eerst een snelste ronde sinds de Grand Prix van Mexico van 2023.

Het absolute record

Zo zette Hamilton zijn 54e snelste ronde neer als Mercedes-coureur, waarmee hij Schumacher van de troon stoot. De Duitser kwam tot 53 snelste ronden bij Ferrari van 1996 tot en met 2006. Verstappen staat derde op de lijst van 'snelste ronden bij hetzelfde team' met 32 ronden. Met zijn eerste snelste ronde van het seizoen zette Hamilton ook voor het vijftiende achtereenvolgende seizoen een snelste ronde neer, een reeks die begon in 2010. Daarmee evenaart hij Schumachers reeks van snelste ronden tussen 1992 en zijn Ferrari-pensionering in 2006.

Met de snelste ronde in Monaco heeft Hamilton ook het record van de meeste seizoenen met een snelste ronde op zijn naam staan, namelijk 17. Alleen in 2009 was hij niet in staat om een snelste ronde neer te zetten.

Hamilton's snelste ronde in Monaco was de 66e in zijn carrière, waarmee hij dichter in de buurt komt van het record van 77 dat Schumacher in zijn carrière vestigde. Hamilton en Verstappen hebben de meeste belangrijke F1-records samen of alleen in handen, maar dit is een van de weinige records die Schumacher op dit moment in zijn bezit heeft. Hamilton is nu nog maar twaalf snelste ronden verwijderd van het overnemen van het record van Schumacher.

Bekijk hieronder de top tien van coureurs met de meeste snelste ronden op hun naam!

Meeste snelste ronden in F1

Positie Coureur Totaal
1. Michael Schumacher 77
2. Lewis Hamilton 66
3. Kimi Raikkonen 46
4. Alain Prost 41
5. Sebastian Vettel 38
6. Max Verstappen 32
7. Nigel Mansell 30
8. Jim Clark 28
9. Mika Hakkinen 25
= Fernando Alonso 25

Ook interessant:

Wat scheelt eraan bij Red Bull? Moeten fans zich zorgen gaan maken na de Grand Prix van Monaco? Moet Max Verstappen zich wellicht zorgen gaan maken? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers vellen hun oordeel in een kakelverse podcast van RacingNews365!

Bekijk de podcast liever op Youtube? Dat kan hier natuurlijk ook!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x