Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2020

Hitte moet Verstappen helpen in jacht op Mercedes

Nieuwe ronde, nieuwe kansen dit weekend op het circuit van Silverstone. Afgelopen week werden de fans pas in de slotronden getrakteerd op spektakel. Lewis Hamilton zegevierde zelfs op drie wielen en bleef Max Verstappen voor. Dit weekend wacht echter een compleet ander scenario met tropische temperaturen én zachtere banden.

Start GP Groot-Brittannie
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Banden, ze waren het gesprek van de dag op Silverstone. Diverse coureurs, waaronder beide Mercedes-rijders, liepen lekke banden op in de slotfase van de race. Pirelli onderzocht de banden, maar kwam vooral tot de conclusie dat de banden gewoon tot op het loopvlak versleten waren doordat de teams te lang doorreden. De banden van Max Verstappen waren nog in een redelijke conditie en waarschijnlijk had de Nederlander de finish kunnen halen zonder extra pitstop. Een ding is zeker: we zullen het nooit weten.

De tweede Britse Grand Prix gaat officieel door het leven als de 70th Anniversary GP. Ondanks deze prachtige naam is het gewoon de tweede race op het circuit van Silverstone. De race kan echter weleens verrassend gaan verlopen, aangezien de omstandigheden dit weekend totaal anders zijn dan afgelopen weekend. De temperaturen lopen op tot boven de 30 graden op de vrijdag en ook tijdens de race wordt het een graad of 27, met een kleine kans op onweersbuien.

Het weer zal van invloed zijn op de prestaties van de diverse motoren en de warme omstandigheden zorgen ervoor dat het motorvermogen teruggeschroefd moet worden en goede koeling cruciaal is. Op dat vlak schoot Mercedes de voorbije jaren tekort en de Duitse renstal vreest ook nu voor problemen. Tijdens de sessies waarin het heet was, hijgde Red Bull het team van Mercedes dit seizoen al eerder in de nek.

			© McLaren
	© McLaren

Los van de motoren vormen ook de banden een uitdaging. Pirelli vreest niet voor een herhaling van alle klapbanden van vorig weekend en heeft zelfs zachtere banden bij. Alle banden zijn één compound zachter dan vorig weekend. Pirelli heeft de keuze uit vijf compounds, C1 (de hardste) tot en met C5 (de zachtste), die altijd door het leven gaan als zacht, medium en hard tijdens een GP-weekend. In feite betekent dit komend weekend dat de medium band van vorig weekend nu de harde band is, de zachte door het leven gaat als medium en Pirelli voor de zachte band een nog zachtere compound dan vorig weekend mee heeft genomen.

De combinatie van de zachtere banden, het snelle circuit van Silverstone en de hete temperaturen kunnen voor overmatige slijtage en verrassingen zorgen. Welke coureur weet zijn banden het beste te managen? En welk team stippelt de beste strategie uit?

Verstappen legde het vorig weekend tijdens de kwalificatie ruim af ten opzichte van Mercedes, maar de balans van de RB16 was aanzienlijk beter dan eerder dit jaar. De nieuwe onderdelen op de Red Bull werkten naar behoren en teambaas Christian Horner beloofde weer diverse kleinere upgrades. Qua race pace wist Verstappen de beide Mercedessen redelijk bij te houden, en in de slotfase het gaatje naar Valtteri Bottas zelfs te dichten – nog voordat deze zijn lekke band opliep. Om die reden maakt Mercedes-teambaas Toto Wolff zich dan ook zorgen over de Red Bull-coureur.

Achter de twee topteams wordt wederom een gapend gat verwacht richting de concurrentie. Ferrari wist met Charles Leclerc een podiumplaats te bemachtigen, maar de Monegask had Daniel Ricciardo in zijn nek hijgen. Bij Ferrari is het ieder weekend alles of niets, vorig weekend was het niets voor Sebastian Vettel die niet vooruit te branden was in zijn SF1000. Zijn bolide kampte met zowel technische problemen als balansproblemen.

Het team van McLaren vloog op Silverstone en Carlos Sainz zal revanche willen voor zijn klapband in de slotfase, waardoor hij een vierde plaats in rook op zag gaan. De strijd tussen de subtopteams was vermakelijk vorig weekend, waarbij Pierre Gasly in zijn AlphaTauri verrassend goed stand wist te houden en nog een aantal mooie inhaalacties in petto had. Bij Red Bull zal de druk op Alexander Albon verder toenemen. De teamgenoot van Verstappen kende een zeer pover weekend en weet dat het dit weekend echt anders zal moeten.

Afhankelijk van het land waar je zit, kan je mogelijk gratis Formule 1 kijken via online streams. VPNgids.nl heeft een overzicht van gratis F1 streams per land.

Tijdschema GP van Groot-Brittannië 2020 - 70th Anniversary

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 7 augustus 12:00 - 13:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 7 augustus 16:00 - 17:30 uur
Derde vrije training Zaterdag 8 augustus 12:00 - 13:00 uur
Kwalificatie Zaterdag 8 augustus 15:00 - 16:00 uur
Race Zondag 9 augustus 15:10 uur

Hoe lang houdt Red Bull Albon nog de hand boven het hoofd? Maakt Verstappen kans op een snikheet Silverstone? Dit en nog veel meer is hieronder te beluisteren in de Formule 1-podcast van RacingNews365 met F1-journalist Ruud Dimmers, F1-journalist Jesse Janse en host Thomas van Groningen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi