Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe verhoudt Perez zich tot Verstappens eerdere teamgenoten bij Red Bull?

Sergio Perez is alweer de vijfde teamgenoot van Max Verstappen in de Formule 1. Was de Mexicaan beter opgewassen tegen de Nederlander dan de andere coureurs die in het stoeltje naast Verstappen plaatsnamen?

Verstappen Perez
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen debuteerde in 2015 in de Formule 1. De Nederlander heeft pas voor twee teams gereden, maar zag bij Red Bull wel al vier keer een nieuw gezicht aan de andere kant van de garage. In 2021 werd Alexander Albon vervangen door Sergio Perez.

Het was de taak van de Mexicaan om Verstappen te helpen in de strijd met Mercedes. We weten allemaal hoe dat heeft uitgepakt. De Red Bull-coureur werd in Abu Dhabi gekroond tot wereldkampioen Formule 1, maar het was Mercedes dat er met de constructeurstitel vandoor ging.

Hoe verhoudt Perez zich ten opzichte van de andere teamgenoten van Verstappen? Wie lukte het om de meeste punten te halen naast de Nederlander? Wij zochten het voor je uit en leggen de cijfers naast elkaar.

Carlos Sainz (2015-2016)

In zijn debuutjaar in de Formule 1 kwam Max Verstappen naast de Spanjaard Carlos Sainz terecht, die dat seizoen ook zijn debuut maakte in de Formule 1 bij Toro Rosso. Al snel bleek dat het contracteren van beide coureurs een goede zet was, daar ze allebei een solide indruk maakten en wisten te scoren als ze daar de kans toe hadden.

Het voornaamste punt waardoor beiden niet altijd hun maximale potentieel konden laten zien, was de betrouwbaarheid van de STR10. Doordat Verstappen vaak uitviel aan het begin van het seizoen (vooral door problemen met de Renault-motor, red.), wist Sainz in die periode van het jaar een voorsprong op te bouwen. Tot aan de Grand Prix van Oostenrijk had hij dan ook de overhand ten opzichte van Verstappen. In de eerste zeven races scoorde de Spanjaard negen punten en de Nederlander zes.

Daarna keerden de kansen echter. Verstappen ontwikkelde zich razendsnel en toonde zich een ware vechtersbaas op het circuit, met fraaie races. Sainz reeg de pech-races aaneen en viel vier keer op rij uit, waarna hij Verstappen weg zag lopen in de WK-stand. Daarna wist Sainz de rollen niet meer om te draaien, mede doordat Verstappen tweemaal een verrassende vierde plaats uit de Toro Rosso wist te wringen. Die hoge puntenfinishes zorgden ervoor dat Verstappen uiteindelijk 49 punten wist te scoren in zijn debuutjaar; veel meer dan Sainz, die er achttien verzamelde.

Ook in de eerste vier races van 2016 raceten Verstappen en Sainz samen bij Toro Rosso en ook in de STR11 had de Nederlander de overhand. Tegen drie puntenfinishes in vier races kon Sainz niet op, waarna Helmut Marko genoeg wist; Verstappen was de man die de tegenvallende Kvyat bij Red Bull moest vervangen.

Verstappen vs Sainz

Max Verstappen Carlos Sainz
Aantal punten 62 20
Aantal puntenfinishes 13 9
Beste kwalificatieresultaat 6e 5e
Beste raceresultaat 4e 7e
			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Daniel Ricciardo (2016-2018)

Eenmaal gepromoveerd naar Red Bull kreeg Verstappen te maken met de Australiër Daniel Ricciardo. De goedlachse, getalenteerde Australiër kreeg met Verstappen een in potentie uitdagende teamgenoot die hij moest zien te verslaan - iets dat hem in 2014 gelukt was met Sebastian Vettel.

Ricciardo wist Verstappen vaak goed partij te bieden. In de eerste twee seizoenen wist Ricciardo de Nederlander steeds te verslaan, maar in 2018 moest hij zijn meerdere erkennen in zijn jongere teamgenoot. Verstappen ontwikkelde zich dat jaar razendsnel, maar Ricciardo had ook bijzonder veel pech in de tweede seizoenshelft waardoor hij ver terugzakte in de WK-stand.

Verstappen zette Red Bull steeds meer naar zijn hand, waardoor Ricciardo halverwege het seizoen 2018 eieren voor zijn geld koos. Hij besloot te vertrekken naar Renault, ironisch genoeg de fabrikant van de motor die Ricciardo zo vaak in de steek liet.

Verstappen vs Ricciardo

Max Verstappen Daniel Ricciardo
Aantal overwinningen 5 4
Aantal polepositions 0 3
Aantal punten 621 626
Aantal podiums 22 19
Aantal snelste ronden 4 9
			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Pierre Gasly (2019)

Na het onverwachte vertrek van Daniel Ricciardo naar Renault, zag Red Bull zich genoodzaakt om Pierre Gasly door te schuiven naar het hoofdteam van de energiedrankfabrikant. Bij Toro Rosso presteerde Gasly heel behoorlijk, maar al snel bleek dat de overstap te vroeg kwam voor de Fransman.

Nog voor het seizoen begonnen was, bewees Gasly zichzelf en zijn team een slechte dienst. Hij crashte hard tijdens de wintertest, waardoor de hele achterkant van de auto aan gruzelementen lag. Het was het begin van een zeer matige en korte periode van Gasly bij Red Bull, waar hij bezweek onder de druk. De Fransman kreeg ook bijzonder weinig krediet en steun vanuit de teamleiding.

Ook teamgenoot Max Verstappen begon niet geweldig aan het seizoen, maar wist in de eerste acht races in ieder geval nog twee keer het podium te halen, waarna hij voorafgaand aan de zomerstop zelfs nog een race zou winnen. Dat bleek een utopie voor Gasly, die stelselmatig een paar tienden langzamer was dan Verstappen, nooit het podium haalde en in Oostenrijk zelfs op een ronde werd gezet door zijn eigen teamgenoot, die de race won.

Christian Horner en Marko hielden de Fransman nog een tijd de hand boven het hoofd, tot aan de zomerstop van het seizoen. In die pauze maakte Red Bull bekend dat de sterk debuterende Alexander Albon Gasly zou vervangen.

Verstappen vs Gasly

Max Verstappen Pierre Gasly
Aantal overwinningen 2 0
Aantal polepositions 1 0
Aantal punten 178 61
Aantal podiums 5 0
Aantal snelste ronden 3 2
			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Alexander Albon (2019-2020)

Toen Albon in 2019 zijn debuut maakte bij Toro Rosso kende hij een prima start van het seizoen. Weliswaar scoorde Daniil Kvyat meer punten, de jonge Brit genoot de voorkeur van de teamleiding. Verrassend was wel dat hij al na twaalf races mocht opdraven bij het grote Red Bull om daar de slecht presterende Gasly te vervangen.

Albon moest zo voor de tweede keer in het seizoen een auto leren kennen en zijn eerste half jaar in dienst van het Oostenrijkse team was solide te noemen. De Britse Thai wist altijd, behalve in de Grand Prix van Brazilië, in de top zes te finishen en met drie topteams die duidelijk boven de rest uitstaken, was dat al een betere prestatie dan die van voorganger Gasly, bij wie dat niet altijd vanzelfsprekend was.

Het leverde Albon contractverlenging en zijn eerste volledige seizoen bij Red Bull op, maar dat bleek ook direct zijn laatste. Net als Gasly kon ook Albon zijn auto niet op snelheid krijgen en daardoor was hij vele malen langzamer dan Verstappen. De teamleiding van Red Bull gaf hem wel het vertrouwen en alle steun om zich door te ontwikkelen, in plaats van hem te vervangen tijdens het seizoen. Vervangers binnen de Red Bull-gelederen waren er eigenlijk niet: Pierre Gasly presteerde uitstekend bij AlphaTauri, maar geniet niet de voorkeur van de teamleiding en Daniil Kvyat presteerde wederom bijzonder matig.

Daarom besloot het team om aan het eind van het seizoen in zee te gaan met Sergio Perez en zo te breken met de filosofie dat alleen zelfopgeleide coureurs een kans krijgen binnen de Red Bull-teams.

Verstappen vs Albon

Max Verstappen Alexander Albon
Aantal overwinningen 3 0
Aantal polepositions 2 0
Aantal punten 311 181
Aantal podiums 15 2
Aantal snelste ronden 3 0
			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Sergio Perez (2021 - ??)

Sergio Perez kende een uitstekend seizoen in 2020. De Mexicaan werd vierde in het kampioenschap en dat terwijl hij twee races aan de kant moest zitten vanwege een coronabesmetting. Hij won zelfs zijn eerste Grand Prix in Sakhir. Toch besloot Racing Point, nu Aston Martin, dat ze niet verder wilden met Perez.

Red Bull besloot om de Mexicaan naar het team te halen. De ervaren coureur moest Red Bull gaan helpen om de strijd met Mercedes aan te gaan in het constructeurskampioenschap. Perez liet bij vlagen snelheid zien, maar al snel was duidelijk dat ook hij Verstappen niet bij kon benen.

In de kwalificatie was de Mexicaan veel langzamer dan zijn Nederlandse teamgenoot. Hij strandde soms zelfs in Q1. In de races kwam Perez meer tot zijn recht. De Red Bull-coureur liet zich van zijn beste kant zien tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi, waar hij Lewis Hamilton een ronde lang op wist te houden. Hierdoor kon Verstappen veel seconden inlopen.

In 2022 zal Perez opnieuw teamgenoot zijn van de Limburger. De Mexicaan zal echter beter moeten presteren wil hij zich verzekeren van een stoeltje bij de Oostenrijkse renstal voor volgend jaar.

Verstappen vs Perez

Max Verstappen Sergio Perez
Aantal overwinningen 10 1
Aantal polepositions 10 0
Aantal punten 395.5 190
Aantal podiums 18 5
Aantal snelste ronden 6 2

Ook interessant:

Romain Grosjean looft: "Verstappen is een verdiende kampioen"

Romain Grosjean zat op het puntje van zijn stoel tijdens de bizarre ontknoping van 2021. Check onderstaande video voor onder andere de lovende woorden van Grosjean over Max Verstappen!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs