Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen uitgroeide tot de teammate-killer

Er wordt weleens beweerd dat niemand de teamgenoot van Max Verstappen wil zijn, aangezien de kans groot is dat je om de oren wordt gereden. Kijkend naar de teamduels tussen Verstappen en zijn teamgenoten, blijkt die bewering de laatste jaren steeds meer waarheid te worden.

Verstappen Albon Belgie 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen gaf zijn teamgenoten afgelopen seizoen met overtuigende cijfers het nakijken. Pierre Gasly en Alexander Albon konden zijn tempo niet volgen, iets wat voor de teamgenoten van de Red Bull-coureur de laatste jaren sowieso steeds lastiger is geworden.

Verstappen is een veelgeprezen coureur, iets wat na het afgelopen seizoen ook gezegd kon worden over Carlos Sainz. De twee jongelingen debuteerden in 2015 tezamen bij Toro Rosso, wat in het gunstigste geval een capabele middenvelder genoemd kon worden. Verstappen gaf de Spanjaard met onder andere twee vierde plaatsen echter behoorlijk het nakijken en scoorde meer dan drie keer zoveel punten.

Het jaar erop kwam hij na vier Grands Prix bij Red Bull terecht, waar hij geconfronteerd werd met Daniel Ricciardo, de man die te boek staat als Verstappens sterkste teamgenoot tot dusver. De cijfers wijzen dat ook uit. In zowel 2016 als 2017 werd Verstappen in punten verslagen door de Australiër, al reed hij in 2016 dus vier races minder in de RB12 en werd 2017 met name aan het begin van het seizoen gekenmerkt door bizar veel pech.

In 2018 werd de start van het seizoen van Verstappen vooral gehinderd door persoonlijke fouten, maar dat weerhield hem er niet van zijn persoonlijk beste puntentotaal te verbreken. In de tweede helft van het seizoen reeg hij de top-vijf finishes aaneen, een reeks die pas in de zomer van 2019 zou eindigen. Ricciardo had én de pech die Verstappen het jaar ervoor had én het antwoord niet meer op het tempo van de Nederlander. Hij vertrok vervolgens naar Renault.

Het feit dat Verstappen in 2019 een tweetal coureurs zijn teamgenoot mocht noemen, geeft al aan dat de prestaties van nieuwkomer Pierre Gasly niet om over naar huis te schrijven waren. De Fransman gaf steevast een halve seconde toe op Verstappen. Alexander Albon hield het gat niet veel kleiner, maar presteerde wel constanter en oogde mentaal een stuk stabieler.

Desondanks is het verschil in punten enorm. Max Verstappen scoorde meer dan twee keer zoveel punten als het duo Gasly/Albon gecombineerd. De grote vraag luidt dan ook of Verstappen zoveel beter is geworden, of dat Gasly en Albon gewoon een klap minder goed zijn dan Ricciardo. Met iedereen die roept dat Verstappen zoveel volwassener en daardoor sterker is geworden, ligt de waarheid ergens in het midden.

Verstappen vs. teamgenoten

Jaar Teamgenoot Punten Verstappen Punten teamgenoot Verschil
2015 Sainz 49 18 +31
2016 Ricciardo 204 256 -52
2017 Ricciardo 168 200 -32
2018 Ricciardo 249 170 +79
2019 Gasly/Albon 278 137 +141

Luister hieronder naar de laatste F1-podcast van RacingNews365 van dit seizoen. Met gewaagde uitspraken over 2020 is de podcast met o.a. de gebroeders Coronel meer dan het luisteren waard.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China