Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

James Allison Het laatste nieuws over James Allison

James Allison is technisch directeur van Mercedes. De Brit heeft al een uitgebreide carrière in de motorsport, zo was hij van 2013 tot 2016 in dienst bij Ferrari voordat hij de overstap naar de Duitse renstal maakte.

Wie is James Allison?

James Allison is een gerespecteerd figuur in de wereld van de Formule 1. Hij heeft een uitgebreide loopbaan als ingenieur en technisch directeur in de sport en heeft een aanzienlijke invloed gehad op het succes van verschillende Formule 1-teams.

James Allison heeft een reputatie opgebouwd als een briljante geest in staat tot het bedenken van innovatieve technische oplossingen en het leiden van teams naar succes. Zijn impact op de Formule 1 is buitengewoon, en zijn bijdragen blijven van cruciaal belang voor de prestaties en vooruitgang van de teams waar hij deel van uitmaakt. Zijn carrière is een levend bewijs van zijn toewijding aan technische uitmuntendheid en zijn vastberaden streven naar overwinningen in de wereld van de Formule 1.

Het verleden van James Allison

De Formule 1-carrière van James Allison markeert het begin in de vroege jaren '90, toen hij zijn deskundigheid inbracht bij het Benetton Formula-team, dat later bekend werd als Renault F1. Zijn academische achtergrond in werktuigbouwkunde en aerodynamica verschafte hem de ideale kwalificaties om te excelleren in de complexe technische wereld van de Formule 1.

Allison's onvermoeibare toewijding en technisch vernuft in de ontwikkeling van Formule 1-auto's hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het succes van de diverse teams waarvoor hij heeft gewerkt. Hij was een onmisbare schakel binnen het Benetton/Renault-team gedurende de glorierijke jaren '90, met bekende coureurs als Michael Schumacher en Fernando Alonso die triomfen vierden onder zijn technische leiding.

James Allison Mercedes F1 © XPBimages

Terugkeer als technisch directeur van Mercedes

In 2013 nam James Allison deel aan het Scuderia Ferrari-team in de functie van technisch directeur. Hier speelde hij een essentiële rol in de vooruitgang van de Ferrari-auto's en het streven naar kampioenschapstitels. Na een succesvolle periode bij Ferrari maakte hij de overstap naar het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team.

Bij Mercedes, een team dat gedurende enige tijd de hegemonie in de sport heeft gevestigd, heeft Allison zijn technische expertise aangewend om de Mercedes-auto's nog competitiever te maken. Onder zijn bekwame leiderschap heeft het team meerdere coureurs- en constructeurstitels binnengehaald, waardoor zijn invloed op de Formule 1 blijvend significant is. Na 2021 was James Allison geen technisch directeur meer van het Duitse team. In april 2023 keerde de Brit echt terug als technisch directeur van het Mercedes-team.

James Allison neemt de rol van Mike Elliott over

Dit is niet de eerste keer dat Allison en Elliott van functie zijn gewisseld. Tussen 2017 en 2021 vervulde Allison al de rol van technisch directeur, waarna hij Chief Technical Officer werd. Mike Elliott, die Allison in 2021 opvolgde als technisch directeur, zal nu opnieuw deze functie van hem overnemen.

Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft ook in het Britse tijdschrift Autosport wat extra uitleg gegeven over de beslissing om de rollen van Allison en Elliott opnieuw te wisselen. "Het idee kwam van Mike. Hij is tot CTO opgeklommen vanwege zijn briljante wetenschappelijke geest. James Allison keert terug naar zijn positie als technisch directeur en zal voornamelijk aan Mike rapporteren. Met James hebben we een krijger op het veld. De troepen gaan voor hem en met hem door het vuur."

James Allison Mercedes F1 © Mercedes

De bekendste ontwerpen van James Allison

Allison heeft samengewerkt met teams zoals Benetton, Renault, Ferrari en Mercedes en heeft gedurende zijn carrière substantieel bijgedragen aan de holistische ontwikkeling van de auto's binnen deze teams. Zijn werk omvatte diverse cruciale aspecten, waaronder aerodynamica, chassisontwerp, ophanging en motorprestaties. Bovendien speelde hij een cruciale rol bij het vormgeven van de algehele technische strategie en filosofie van deze teams, wat essentieel was voor het handhaven van hun concurrentiepositie in de wereld van de Formule 1.

Hoewel zijn naam niet onmiddellijk wordt geassocieerd met specifieke ontwerpen, is de diepgaande impact van James Allison op de technische aspecten van Formule 1-auto's. De succesvolle trajecten van de teams waarin hij heeft gewerkt zijn onmiskenbaar en heeft hij bijgedragen aan hun triomfen in deze veeleisende sport.

Allison heeft een rol gespeeld in het ontwerp van twee van de meest dominante Formule 1-auto's die ooit zijn gemaakt - de Ferrari F2004 en de Mercedes W11.

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen