Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

'Kampioen' van de wintertests: wat zeggen snelle tijden over de pikorde?

Het is een belangrijk gegeven tijdens de testdagen: let niet op de snelste rondetijden. De afgelopen jaren is wel gebleken waarom. Teams die tijdens de wintertests imponeerden, wonnen lang niet altijd het kampioenschap. Al zeggen de snelste tijden van de afgelopen jaren soms wel iets...

Leclerc Bahrain start practice
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Je hoort het alle Formule 1-coureurs vaak genoeg zeggen tijdens de testdagen: kilometers maken is veel belangrijker, naar tijden kijken we niet. De afgelopen jaren is vaak gebleken dat dit geen gekke gedachte is. Natuurlijk, je ziet echt wel of teams het goed voor elkaar hebben, maar dat zegt nog niets over de werkelijke snelheid.

Want dan komt ook gelijk de term 'sandbagging' om de hoek kijken. Het is tijdens de tests nooit duidelijk met hoeveel brandstof de teams rijden. Uit langere runs kan je meestal wel iets opmaken, maar zogenaamde glory runs zorgen voor een vertekenend beeld.

Afgelopen week reed Guanyu Zhou op de laatste testdag bijvoorbeeld de derde tijd in zijn Stake F1-bolide en was hij sneller dan Max Verstappen. Stake F1 een topteam in 2024? Welnee, Zhou reed op een zachtere band en had op het oog veel minder benzine aan boord.

Mercedes doet vaak het omgekeerde. De Zilverpijlen hebben snel de neiging om niets van hun snelheid over één ronde te laten zien. Zo heeft Mercedes de concurrentie weleens voor de gek gehouden in de afgelopen jaren...

Ferrari in 2019 en Mercedes in 2021

We gaan terug naar 2019. Ferrari werkte toen fantastische testdagen af in Barcelona. Sebastian Vettel en Charles Leclerc waren op alle bandencompounds supersnel en de auto zag er ook nog eens stabiel uit in de langere runs. Daarom werd na de testdagen al gesuggereerd dat Ferrari weleens de dominantie van Mercedes zou kunnen verbreken.

Niets bleek minder waar. Mercedes won de eerste acht Grands Prix met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en liet Ferrari verbouwereerd achter. Uiteindelijk zou de Scuderia wel drie races op rij winnen in België, Italië en Singapore, maar we weten inmiddels allemaal dat dit met een omstreden motor gebeurde. Het laat duidelijk zien waarom de tijden van de tests niet alles zeggen.

In 2021 gebeurde het omgekeerde. Mercedes was nog steeds de dominante factor in de Formule 1, totdat het team een dramatische test kende in Bahrein. Red Bull leek zo met een voorsprong aan het seizoen te beginnen. Die stemming sloeg echter al snel om. Hamilton won na een titanenstrijd de eerste race in Bahrein. Oké, Verstappen werd voor het eerst wereldkampioen, maar Mercedes pakte de constructeurstitel. Zo slecht was het de Mercedes-bolide dus niet...

Snelle tijden geven wel wat weg

Als je de onderstaande tabel bekijkt, zal je waarschijnlijk denken dat tijden wel wat over de pikorde zeggen. De afgelopen vijf jaar eindigde het team met de snelste tijd altijd op de eerste of tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Het is echter heel belangrijk om een beetje verder te kijken. Zo was Red Bull in 2023 het snelste team tijdens de testdagen en verraste Aston Martin met een fantastische auto. Hosanna in het kamp van Fernando Alonso en Lance Stroll, maar na een geweldige start zakte het team langzaam maar zeker weg. Wel was duidelijk dat Red Bull een raket had gebouwd.

Tegelijkertijd was McLaren dramatisch tijdens de wintertests in 2023 en keerden zij dat tij helemaal in de zomer. Als je naar de cijfers van 2024 kijkt, is het daarom te makkelijk om Ferrari tot wereldkampioen uit te roepen. Red Bull deed Mercedes na en focuste zich niet op snelle tijden. Red Bull en Ferrari lijken na de afgelopen wintertests de favorieten te zijn, maar voor hetzelfde geld neemt McLaren ergens een weergaloze update mee en winnen zij de laatste tien races van het seizoen. Het is onwaarschijnlijk, maar toch.

Tijden zeggen dus wel iets, maar niet alles. We weten in december of de wintertests genoeg duidelijkheid hebben geschept...

Bekijk de snelste tijden van de afgelopen jaren hieronder!

Snelste tijden wintertest + positie in constructeurskampioenschap

Jaar Coureur + team Rondetijd Positie in constructeurskampioenschap
2019 Sebastian Vettel (Ferrari) 1:16:221 (Barcelona) 2e
2020 Valtteri Bottas (Mercedes) 1.15.732 (Barcelona) 1e
2021 Max Verstappen (Red Bull) 1:28:960 (Bahrein) 2e
2022 Max Verstappen (Red Bull) 1:31:760 (Bahrein) 1e
2023 Sergio Perez (Red Bull) 1:30:359 (Bahrein) 1e
2024 Carlos Sainz (Ferrari) 1:29:921 (Bahrein) ?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs