Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes beleeft slechtste seizoenstart in meer dan tien jaar tijd

De start van het Formule 1-seizoen 2024 is er voor Mercedes eentje om snel te vergeten, zeker met de successen van een aantal jaar geleden in het achterhoofd. Het team uit Brackley kent zelfs de slechtste start sinds 2012.

Hamilton Russell
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daar waar Mercedes tussen 2014 en 2020 bijna niet te verslaan was, is dat sindsdien een heel ander verhaal. In 2021 wonnen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nog regelmatig voor Mercedes, maar sinds de invoering van de nieuwe reglementen is Mercedes geen schim meer van het team dat voorheen de sport domineerde. Alleen George Russell wist tijdens de Grand Prix van Brazilië van 2022 nog een race te winnen.

In 2022 en 2023 had Mercedes na zes Grands Prix een grote achterstand op koploper Red Bull, maar stond het team uit Brackley er aardig bij wat het aantal punten betreft. Maar zelfs daar is geen sprake meer van in 2024. Na zes wedstrijden kent Mercedes de slechtste start van een Formule 1-seizoen in meer dan tien jaar tijd, want Hamilton en Russell scoorden tot nu toe maar 64 punten. Daarbij moet ook nog benadrukt worden dat de resultaten van twee sprintraces daarbij zijn opgeteld. Die werden in 2012 logischerwijs niet meegerekend omdat dat concept toen nog niet in het leven was geroepen.

Mercedes heeft duidelijk moeite om grip te krijgen op de hedendaagse reglementen met ground effect en daardoor is Mercedes nu het vierde team op de grid, achter Red Bull, Ferrari en McLaren. De achtvoudig constructeurskampioen is er niet in geslaagd om het tij te keren en begint weer te lijken op het team dat het was tussen 2010 en 2013.

Puntenaantal 2012 vs. 2024

Ronde Race Aantal punten in 2012 Race Aantal punten in 2024
1 Grand Prix van Australië 0 Grand Prix van Bahrein 16
2 Grand Prix van Maleisië 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië 10
3 Grand Prix van China 25 Grand Prix van Australië 0
4 Grote Prijs van Turkije 11 Grand Prix van Japan 8
5 Grand Prix van Spanje 6 Grand Prix van China (incl. sprintrace) 18
6 Grand Prix van Monaco 18 Grand Prix van Miami (incl. sprintrace) 12
Totaal 61 64

Mercedes in 2012

In 2012 scoorde het team samen met coureurs Nico Rosberg en Michael Schumacher in totaal 142 punten in het constructeurskampioenschap. Dat was toen het laagste aantal sinds de terugkeer in de Formule 1. Het duo begon het seizoen daarvoor zelfs nog slechter, met slechts veertig punten uit de eerste zes ronden, maar het team uit Brackley zou het jaar afsluiten met een puntenaantal van 165.

Mercedes eindigde in 2012 als vijfde in het constructeurskampioenschap en dat zou weleens een slecht teken kunnen zijn voor Lewis Hamilton en George Russell. Ondanks de overwinning van Rosberg in China dat jaar, de eerste Formule 1-overwinning van het Duitse merk sinds de terugkeer, kon het team niet opboksen tegen Red Bull, Ferrari en McLaren. Zelfs Lotus pakte flink wat meer punten dan Mercedes.

In de zevende ronde van het Formule 1-wereldkampioenschap van 2012 pakte Rosberg de zesde plaats en acht punten in Canada, terwijl teamgenoot Schumacher zich terugtrok. Dit betekent dat Hamilton en Russell tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna op Imola zelf zes punten moeten pakken om te voorkomen dat Mercedes de slechtste seizoenstart heeft sinds 2011.

Ook interessant:

Met de Grand Prix van Emilia-Romagna (Imola) staat alweer race nummer zeven op het programma van dit Formule 1-seizoen. Kan Max Verstappen zich revancheren en opnieuw de overwinning naar zich toetrekken of weet de concurrentie opnieuw de strijd aan te gaan met Red Bull? Dit en nog veel en veel meer in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Wil je de podcast liever bekijken? Dat kan hier op ons YouTube-kanaal!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"