Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2021

Verstappen en Red Bull met de billen bloot in GP België

De zomerstop heeft lang genoeg geduurd, tijd om weer te gaan racen. Dat gaat komend weekend weer gebeuren tijdens de Grand Prix van België. Goed om daarom nog even de laatste stand van zaken door te nemen voordat de lampen weer uitgaan op Spa-Francorchamps. Want hoe staan Max Verstappen en Red Bull er eigenlijk voor?

Verstappen Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Op veel fronten belooft het een spannende tweede seizoenshelft te gaan worden. Met een aantal nieuwe circuits op de kalender en de herintrede van de Grand Prix van Nederland op Zandvoort is er genoeg om naar uit te kijken.

Daarnaast gaat natuurlijk ook de titelstrijd onverminderd voort. Bij aanvang van de Grand Prix van België is Lewis Hamilton de leider in het wereldkampioenschap met een voorsprong van acht punten op zijn naaste rivaal Max Verstappen.

Ook bij de constructeurs is het spannend, want daar worden Mercedes en Red Bull door twaalf punten van elkaar gescheiden. Bovendien is het niet alleen op de baan, maar ook naast de baan soms (bek)vechten tussen de twee teams. De verwachting is dat fans zich tot aan het einde van het seizoen op kunnen maken voor een titelgevecht dat we al jaren niet meer hebben gezien.

			© Mercedes
	© Mercedes

Wie is het te kloppen team in België?

Op papier zou je zeggen dat Mercedes het team is waar iedereen komend weekend achteraan moet rijden. De zwarte 'Zilverpijlen' zijn traditiegetrouw sterk op Spa-Francorchamps en hebben met hun upgrade in Silverstone en Hongarije laten zien dat het nog lang niet uitgevlakt mag worden in de titelstrijd.

Het is echter afwachten hoe Red Bull in de Belgische bossen voor de dag zal komen. De daadwerkelijke vorm van Red Bull was in de races vóór de zomerstop moeilijk te peilen. Zowel in Groot-Brittannië als in Hongarije werd de race voor (één van) de Red Bulls buiten hun schuld om verziekt door een ander, dus het is lastig te zeggen in hoeverre Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez zich in racetrim verhouden tot de geüpdatete Mercedessen. Dat hebben we nog niet mogen ervaren. Red Bull moet dus met de billen bloot.

Omdat de poleposition op Spa-Francorchamps misschien minder belangrijk is dan op sommige andere circuits, omdat een slipstream op Kemmel Straight zeer lonend kan zijn, is het zeker niet ondenkbaar dat we Verstappen en Hamilton in de eerste ronde weer wiel aan wiel zien gaan.

In recente races hebben we de Ferrari's en de McLaren enkele keren kort achter de twee topteams gezien, de aard van het circuit in de Ardennen maakt dat komend weekend wat minder waarschijnlijk.

			© Mercedes
	© Mercedes

Spa betekent water

De naam Spa doet misschien ook denken aan een zeker watermerk, bekend van het gelijknamige bronwater. De afgelopen jaren was er van nattigheid echter maar weinig sprake. Wellicht komt daar dit weekend verandering in als er buien worden verwacht in vrijwel iedere sessie.

De laatste keer dat de regen in België een grote rol speelde in de race was overigens in 2010. Dit jaar vonden de Grands Prix van Emilia-Romagna en Hongarije ook plaats onder natte omstandigheden en dat zorgde natuurlijk voor het nodige spekgladde spektakel. Verstappen won de ene race, Esteban Ocon de andere.

Mocht het daadwerkelijk gaan regenen tijdens de race, dan kunnen fans zich op gaan maken voor een titanenstrijd tussen twee titelkandidaten die ook nog eens allebei een aardig stukje kunnen sturen op een natte baan. In tegenstelling tot droge omstandigheden is het voor beide coureurs dan wel zaak om Eau Rouge iets minder vol gas te nemen.

			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Strijd in het middenveld

Achter de grote teams is het op het middenveld ook een en al spanning en sensatie. Alpine heeft, zeker na de sterke race in Hongarije, de beste papieren. Het Franse team staat namelijk negen punten los van AlphaTauri en het verschil met Aston Martin bedraagt zelfs twintig punten.

Laatstgenoemde team had natuurlijk gerekend op meer punten, maar na de diskwalificatie van Sebastian Vettel op de Hungaroring verloor het er achttien en ging het door de uitvalbeurt van Lance Stroll met een puntloze race de zomer in. Het leuke van dit gevecht is wel dat de rangorde per Grand Prix weer wisselt. Een gekke race als die in Hongarije kan de kaarten bovendien ook weer compleet door elkaar schudden.

			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Opmerkelijke outlaps

Naast de race wordt het ook op zaterdag al spannend in België, want dan barst natuurlijk de strijd om poleposition los. Cruciaal hierbij is - naast natuurlijk de vliegende ronde - de outlap van de coureurs.

Door het lange circuit willen de coureurs hun banden zo veel mogelijk gaan sparen. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld tijdens hun outlap een stuk langzamer te rijden. Dit was tijdens Q3 op de Hongaroring al te zien toen de Mercedessen expres langzamer reden dan de Red Bulls, waar Verstappen en Perez nadeel van ondervonden.

Het is voor Red Bull in België dus verstandig om ervoor te zorgen dat het voor Mercedes de baan opgaat of dat het gat achter Hamilton en Bottas groot genoeg is zodat ze er geen last van hebben. Idealiter wil je vijf of zes seconden achter je voorligger aan je vliegende ronde beginnen om ook nog een beetje te kunnen profiteren van een slipstream zonder in vuile lucht terecht te komen.

Wie niks wil missen van de actie doet er goed aan onderstaand tijdschema te checken. Van elke sessie doen we natuurlijk live verslag en voor beeld en geluid kun je terecht bij F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP België 2021

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 27 augustus 11:30 - 12:30 uur
Tweede vrije training vrijdag 27 augustus 15:00 - 16:00 uur
Derde vrije training zaterdag 28 augustus 12:00 - 13:00 uur
Kwalificatie zaterdag 28 augustus 15:00 - 16:00 uur
Race zondag 29 augustus 15:00 uur

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP België 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden