Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Miami 2023

Verstappen en Perez vervolgen felle tweestrijd op het aangepaste circuit van Miami

Max Verstappen, Sergio Perez en de achttien concurrenten van Red Bull maken zich klaar voor hoofdstuk vijf van het Formule 1-seizoen: de Grand Prix van Miami. Wat kunnen we verwachten, wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar en wanneer zijn alle sessies?

F1 Miami GP 2024 | Tijden en programma
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Van vrijdag 5 mei tot en met zondag 7 mei 2023 wordt het Grand Prix-weekend van Miami verreden rondom het Hard Rock Stadium in de Verenigde Staten. De Formule 1-teams en coureurs krijgen te maken met een relatief nieuw circuit, waar alleen in 2022 nog een race is gehouden. Dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee, vooral omdat het circuit een aantal wijzigingen heeft ten opzichte van '22.

In deze preview vertellen we je alles wat je moet weten over het raceweekend in Miami. Zo zijn er ingekorte DRS-zones, een complete herasfaltering van het circuit en latere tijden dan we gewend zijn van de overwegend Europese F1-kalender. Ook belichten we de favorieten van het weekend, zoals alle races dit jaar de Red Bull-rijders, Max Verstappen en Sergio Perez.

Het circuit van Miami

  • 19 bochten
  • 5,412 kilometer
  • Pole 2022: 1:28.796 (Leclerc)
  • Snelste ronde 2022: 1:31.361 (Verstappen)

Het Miami International Autodrome

De Formule 1 Grand Prix van Miami wordt verreden op het Miami International Autodrome, een gloednieuw circuit op de kalender dat officieel te boek staat als een stratencircuit. Het circuit wordt elk jaar opgebouwd rondom het bekende Hard Rock Stadium, de thuishaven van de Miami Dolphins (American Football).

Het circuit telt 19 bochten en heeft een totale lengte van 5,412 kilometer. Het Miami International Autodrome kent veel snelle bochten en rechte stukken, waar de coureurs gebruik kunnen maken van liefst drie DRS-zones. De zones zijn ondanks geklaag in Bakoe opnieuw ingekort zodat inhalen nét wat lastiger is. Charles Leclerc veroverde in 2022 poleposition met een 1:28.796 en de snelste ronde in de race was van Verstappen met een 1:31.361. Hieronder zie je een ronde over het circuit van Miami.

Artikel gaat verder onder de video.

Aanpassingen aan het circuit van Miami

Nadat vorig jaar werd geklaagd over de grip is het hele circuit opnieuw geasfalteerd door de circuitontwerper (Tilke), zodat er op papier meer grip moet liggen. Of dat echt is gelukt, dat zien we natuurlijk tijdens de vrije trainingen, kwalificatie en de race - tijden van de sessies vind je verder in dit artikel in de tabel.

Ook zijn de DRS-zones zoals hierboven al benoemd ingekort. Alleen de derde DRS-zone blijft hetzelfde. De run-off bij verschillende bochten (1, 4, 7, 11) is ingekort, zodat er minder ruimte is om fouten te maken en/of de bocht af te snijden.

Bocht nummer 15, de krappe chicane vlak voor het rechte stuk met de tweede DRS-zone en waar we vorig jaar enkele crashes zagen, is licht aangepast.

Tijdschema Formule 1 Grand Prix van Miami 2023

Tijdschema GP Miami

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 5 mei -
Tweede vrije training vrijdag 5 mei -
Derde vrije training zaterdag 6 mei -
Kwalificatie zaterdag 6 mei -
Race zondag 7 mei -

Verstappen versus Perez

De topfavorieten voor de Grand Prix van Miami zijn net zoals in de eerste races van dit jaar Max Verstappen en Sergio Perez. De Red Bull-rijders kunnen strijden met de snelste auto op dit moment en zijn na vier races (voor zover we dat al kunnen zeggen) in een titelstrijd verwikkeld.

Verstappen start het raceweekend in de Verenigde Staten als de WK-leider, maar het gat naar teamgenoot Perez is met zes punten verwaarloosbaar. Beide coureurs wonnen tot nu toe twee races, waarbij Perez zegevierde op de stratencircuits. Hoewel het circuit van Miami opnieuw een stratencircuit is, heeft het meer weg van een normaal circuit. Zoals teambaas Christian Horner eerder al zei tegen Perez: "Doe het nu eens op een normaal circuit!"

In de vijfde ronde van het kampioenschap zal het doel van beide coureurs simpel zijn: de teamgenoot en dus de grootste concurrent verslaan. Dat is ook de strijd die de F1-fans verwachten (of hopen) in Miami, want naar alle waarschijnlijkheid zijn Verstappen en Perez de coureurs die strijden voor de overwinning, tenzij er iets geks gebeurt.

En mocht er dan iets geks gebeuren, dan zijn er meerdere teams die daar de vruchten van kunnen plukken. Ferrari liet in Azerbeidzjan al zien dat ze enigszins terug kunnen slaan (ze veroverden poleposition) en Aston Martin en Mercedes zijn ook relatief snel. Fernando Alonso kan niet uitgesloten worden als podiumkandidaat, zoals hij in de eerste drie races al liet zien.

Er is ten slotte nog een plek op het podium achter de Red Bulls, mochten ze inderdaad weer razendsnel zijn in Miami en de volgende één-twee van het seizoen scoren. Misschien dat een safety car het veld kan opschudden: in 2022 zagen we één safety car na een crash van Lando Norris en een ongeluk op het circuit van Miami zit met de onverbiddelijke muren rondom het asfalt, die dit jaar dus nog wat dichter op het asfalt staan, ook in een hoekje.

De weersverwachting: kans op buien

De weersverwachting van RacingNews365 en WeerOnline vind je hieronder. Let op de zondag, waar een regenkans is van zo'n 50% tijdens de race. Voor de rest wordt het een zeer warm weekend in Miami, wat niet geheel als verrassing komt.

GP van Miami in 2022

In 2022 maakte de Formule 1-wereld kennis met het gloednieuwe Miami International Autodrome. Hoe dat verliep?

Max Verstappen was de beste van allemaal in Miami: hij won in 2022 de eerste GP in de stad in Florida, toen nog in gevecht met Ferrari. De Ferrari's waren vooral op zaterdag in de kwalificatie razendsnel, wat in Miami resulteerde in een volledig rode eerste startrij, met Leclerc en Sainz. Toch konden ze dit op zondag niet vasthouden en al bij de start wist Verstappen Sainz in te halen.

In ronde 8 kon de Red Bull-rijder het gevecht aangaan met koploper Leclerc. Hoewel de strijd even leuk was, duurde dit niet zo lang. Met DRS kon Verstappen zijn concurrent inhalen, waarna hij de leiding niet meer uit handen gaf. Verstappen reed vanaf P3 naar de overwinning in Miami en werd de eerste en tot op heden enige winnaar op het Miami International Autodrome.

Check hieronder de samenvatting van de Grand Prix van Miami in 2022.

Voorspel en win

Visual voorspelgame 2023

Wie wint de Grand Prix van Miami 2023?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Miami 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training