Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Portugal 2021

Verstappen gaat voor unicum, maar voor Red Bull is dat alleen niet genoeg

Als Max Verstappen doet wat hij de voorbije twee Grands Prix deed, kan hij na dit weekend weleens de lijstaanvoerder zijn in de Formule 1. Dat zou voor het eerst in zijn carrière zijn, maar voor Red Bull is dat gegeven alleen niet genoeg.

Start GP Portugal
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Na twee enerverende Grands Prix in 2021, landt het Formule 1-circus in het zuiden van Europa voor de Grand Prix van Portugal. Het evenement is op zich niet nieuw, maar het circuit waarop wordt gereden werd vorig jaar voor het eerst aangedaan, ingegeven door het coronavirus. Het ene jaar is het andere niet, want bandenleverancier Pirelli verwacht dat deze race een andere aanblik krijgt dan die van vorig jaar.

Toen werd het weekend grotendeels bepaald door het extreem gladde, nieuwe asfalt. Dat het tussendoor ook regende, hielp daarbij niet, want de baan had bij vlagen nog het meeste weg van een ijsbaan. Dit jaar zal de regen waarschijnlijk achterwege blijven en moet het asfalt goed zijn 'ingeruwd'.

Op die gladde baan werd Max Verstappen vorig jaar derde, achter de Mercedessen van respectievelijk Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. De Red Bull-coureur heeft goede hoop dat dat dit jaar anders kan zijn. Hij houdt er een eenvoudige redenatie op na. "Vorig jaar stond ik al op het podium, en dit jaar staan we er beter voor." Kijkend naar de eerste twee GP's moet je hem als één van de twee favorieten aanwijzen, waarbij de ander natuurlijk Hamilton is.

Mocht Verstappen het voor elkaar krijgen opnieuw te winnen, dan voert hij automatisch het kampioenschap aan, wat een unicum zou zijn. Voor hem, maar ook voor de Nederlandse autosport. Echter, Red Bull wil meer dan alleen die zege voor Verstappen, zo legt teamadviseur Helmut Marko uit in gesprek met het Duitse RTL.

"De overwinning is een doel op zich, maar we willen beide Red Bulls op het podium zien", zo legt de Oostenrijker uit. Als men daardoor na het weekend ook het constructeurskampioenschap aanvoert, top! Dat soort doelen gaan hand in hand met het allesomvattende doel: "Elk weekend opnieuw moeten we op de toppen van ons kunnen presteren, alleen dan kunnen we wereldkampioen worden."

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Om wereldkampioen te worden, zeker bij de constructeurs, hebben Mercedes en Red Bull respectievelijk Valtteri Bottas en Sergio Perez hard nodig. Beiden coureurs hebben iets te bewijzen na de GP van Emilia-Romagna, aangezien Bottas compleet onzichtbaar was en Perez de ene na de andere fout maakte in de race. Ze stelden andere teams in staat te schitteren en zo zagen we onder andere een McLaren en een Ferrari strijden om podiumplaatsen.

Na twee weekenden lijkt het er op dat hoewel er een enorme felle strijd in het middenveld werd voorspeld, dát de teams zijn die op dit moment voor P3 bij de constructeurs kunnen gaan. Mercedes-teambaas Toto Wolff zei doodleuk dat die teams zich misschien wel kunnen mengen in de strijd tussen Red Bull en zijn Mercedes, maar dat lijkt toch wat te hoog gegrepen op het bochtige circuit in Portimao.

Die baan telt overigens vijftien bochten (zie kaartje hierboven), maar wordt vooral gekenmerkt door enorme hoogteverschillen. Niet voor niets wordt de omloop vaak vergeleken met een achtbaan. Dat maakt mede dat het circuit veeleisend is voor de banden en dat heeft Pirelli doen besluiten voor het eerst in 2021 de drie hardste bandencompounds mee te nemen naar Portugal.

Om niets te hoeven missen van het raceweekend, neem je onderstaand tijdschema over. Vanwege een uur tijdverschil met Nederland beginnen alle sessies wat later dan je wellicht zou verwachten, dus wees daarop alert. Als alles zonder problemen verloopt, weten we zondagmiddag even voor de klok van 18:00 uur of Max Verstappen inderdaad het kampioenschap leidt.

Natuurlijk doet RacingNews365 vanuit de paddock het hele weekend live verslag van de Grand Prix. Natuurlijk volg je het weekend ook live via F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP Portugal 2021

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 30 april 12:30 - 13:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 30 april 16:00 - 17:00 uur
Derde vrije training Zaterdag 1 mei 13:00 - 14:00 uur
Kwalificatie Zaterdag 1 mei 16:00 - 17:00 uur
Race Zondag 2 mei 16:00 uur

Formule 1 GP Portugal 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami