Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2021

Verstappen pakt sensationele poleposition voor Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Lewis Hamilton start vanaf de tweede positie.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images

Hamilton zet Verstappen op achterstand in Q1

De belangrijkste kwalificatie van het jaar vond plaats op het Yas Marina Circuit, waarop Max Verstappen al direct in Q1 de baan opging. In zijn Red Bull klokte hij een 1.23,680 als eerste tijd, maar Lewis Hamilton dook liefst vier tienden onder die tijd door. Ook Valtteri Bottas was een klap sneller.

Verstappen warmde zijn zachte banden verder op en zette opnieuw aan en wist Hamilton's tijd tot op 0,056 seconde te naderen. De sessie werd kortstondig stilgelegd nadat Lando Norris een paaltje uit de grond had gereden.

Hamilton en Bottas gingen nogmaals de baan op, waarbij eerstgenoemde een tijd van 1.22,845 klokte. Daarmee was hij bijna een halve seconde sneller dan Verstappen.

Achteraan was het dringen voor de laatste plaatsen in de top 15, die recht gaven op deelname aan Q2. Afvallers: Latifi, Russell, Raikkonen, Schumacher en Mazepin.

Uitslag Kwalificatie - Saoedi-Arabië

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Verstappen en Hamilton kiezen voor geel

In Q2 werd bepaald op welke banden de coureurs de race aan moesten vangen. De toppers begonnen nog wel op de medium band, maar Red Bull wisselde later naar de zachte band. Verstappen en Hamilton gaven zichzelf geen duimbreed tot in de eerste run op de gele band. Slechts 0,004 seconde gaf Verstappen toe op zijn titelrivaal. Ook Bottas wist binnen één tiende te blijven. De Nederlander maakte bij een nieuwe run een grote remfout in de eerste bocht, waarbij hij een flatspot op zijn band opliep.

Verstappen en Perez gingen nog eenmaal naar buiten op de zachte band en Perez verbeterde de tijd van Hamilton en ook Verstappen maakte verrassend genoeg zijn ronde af. Dit betekent dat beide Mercedessen op de medium band starten en de Red Bull's op het zachte rubber van start gaan.

Verstappen en Perez doken als eerste de baan op in Q3, waarbij laatstgenoemde voorop reed in een poging om de Nederlander een slipstream te geven op de lange rechte stukken.

De tactiek van Red Bull werkt zeer goed, want Verstappen was met een 1.22,109 ruim een halve seconde sneller dan Hamilton. Bottas en Perez kwamen niet in de buurt van de tijden van hun kopmannen.

In de slotseconden begonnen alle coureurs aan hun laatste run, waarbij Mercedes de tactiek van Red Bull niet kopieerde. Hamilton begon als allereerste aan zijn snelle ronde. Hij verbeterde zijn tijd, maar wist de poletijd van Verstappen niet te bedreigen.

Achter Verstappen en Hamilton was het verrassend Lando Norris die Perez, Carlos Sainz en Valtteri Bottas voor wist te blijven.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2021

Wie wint de GP van Abu Dhabi 2021?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024