Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen strategisch licht in het nadeel ten opzichte van Leclerc tijdens GP Australië

Red Bull Racing lijkt op strategie het nadeel te hebben tijdens de Grand Prix van Australië, als de inschattingen van Pirelli kloppen ten minste.

Verstappen Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images
Dit raceweekend heeft bandenleverancier Pirelli de harde C2-, medium C3- en de zachte C5-band meegenomen naar Australië. De zachte band werd tijdens de kwalificatie door iedereen gebruikt, maar tijdens de race wordt het volgens Pirelli-bandenbaas Mario Isola een compleet ander verhaal.

"Het was een lange kwalificatie, waarin we zoals vanaf het eerste tot aan het laatste moment de zachte banden zagen. De coureurs wisten er meer dan een ronde performance uit te halen. Het toont aan dat we de juiste keuze hebben gemaakt qua bandenkeuze om een stapje over te slaan tussen de medium en de zachte band."

"Tijdens de race wordt het waarschijnlijk een simpele eenstopper met een stint op de medium en een stint op de harde band. Zoals we tijdens de kwalificatie echter zagen, kan de actie hier in Melbourne erg onvoorspelbaar zijn!"

De 'ideale' strategie

Een eenstopper dus, met medium en hard. Dat is de meest waarschijnlijke strategie volgens de Italiaanse bandenman. Pirelli voorspelt logischerwijs dat het ook de snelste strategie zal zijn, zo is terug te lezen op de bovenstaande afbeelding. Een andere mogelijkheid, die minder snel is, is de tweestopper, waarbij twee maal de medium en een maal de harde band wordt gebruikt.

Een eventueel alternatief, dat nog langzamer is, is de tweestopper met twee sets harde banden en een set medium. Mocht de race onverhoopt toch een tweestopper worden, dan heeft Red Bull alleen de mogelijkheid om te kiezen voor die minst snelle van de drie strategieën, omdat het slechts een set van de medium banden en twee sets harde banden over heeft. Dat is terug te lezen in de tabel hieronder.

Ferrari, maar ook Mercedes, kan wel kiezen voor de tweestopper met twee sets medium banden. Zij hebben namelijk wel twee sets van het geel omringde rubber over. Een eventuele strategie met de zachte band, waar Pirelli met geen woord over rept en dus niet aanraadt, zal moeten worden uitgevoerd met een set die tijdens de kwalificatie ook al is gebruikt. Dat geldt overigens voor alle drie de top teams.

Bandensets beschikbaar voor race

Coureur Hard Medium Zacht
Leclerc 1 2 3 (gebruikt)
Verstappen 2 1 3 (gebruikt)
Perez 2 1 3 (gebruikt)
Sainz 1 2 3 (gebruikt)
Hamilton 1 2 3 (gebruikt)
Russell 1 2 3 (gebruikt)
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Australië 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen wekt verbazing alom: "Dat was echt belachelijk"