Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Video: De dag dat Jos Verstappen Nederland in vuur en vlam zette

Max Verstappen is misschien wel wereldkampioen Formule 1, maar zijn vader kon er ook wat van. Jos Verstappen reed lang in de Formule 1, maar won er nooit. Toch wist hij Nederland minstens een keer in vuur en vlam te zetten. Wat te denken van zijn overwinning in de A1GP in 2006? Ter ere van zijn vijftigste verjaardag (hoera!) blikken we terug op dat prachtige stukje autosporthistorie.

Jos Max Verstappen bahrein test
Video
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool
Na zijn Formule 1-carrière stapte Jos Verstappen over naar de A1GP. Het was een bijzonder nieuw concept, dat in 2005 het levenslicht zagen. Landenteams streden om de titel, waarbij er tijdens het seizoen meerdere coureurs achter het stuur konden zitten. Een kampioen bij de coureurs was er niet, alleen een landenkampioen.

Samen met Jeroen Bleekemolen vormde Verstappen het Nederlandse coureursduo. Tijdens het zevende raceweekend van het seizoen, dat werd gehouden in de straten van de Zuid-Afrikaanse stad Durban, was Jos zeer goed bezig. Hij kwalificeerde zich als vierde en rukte tijdens de eerste sprintrace meteen op naar P2. In de laatste ronde van de race ging hij, zoals een Verstappen dat doet, vol voor de overwinning.

Hij verloor echter de controle over zijn Lola-bolide, waarna hij spinde en terugviel tot P16, waarmee hij tevens een waardeloze startpositie had voor de hoofdrace later die dag. Het dramatische einde van die sprintrace bekijk je hieronder.

Tijdens de hoofdrace ging Verstappen dus van start vanaf die teleurstellende zestiende plek. Hij leek op papier kansloos op het krappe Zuid-Afrikaanse stratencircuit, maar niets was minder waar. Hij schiet werkelijk uit de startblokken en heeft in de eerste ronde al een zestal collega-coureurs ingehaald.

Chaos ontvouwt zich tijdens het vervolg van de race, maar Verstappen weet die chaos te vermijden. Hij schuift steeds verder op en profiteert van de juiste tactische keuzes van zijn team. In de laatste ronde komt hij aan bij de staart van de leider: Neel Jani van Zwitserland.

Zal hij teruggedacht hebben aan die dramatische laatste ronde tijdens de sprintrace, toen hij zijn tweede plek weggooide? Misschien, maar dat hield hem niet tegen. Na een fout van de Zwitser gaat Verstappen ervoor en pakt hij de overwinning. Het is het eerste podium en de eerste overwinning van Nederlander in de A1GP.

De beelden van die slotronde zijn hieronder te zien. Heerlijke beelden!

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst