Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Vlammende Verstappen sluit eerste testdag als beste af, De Vries ultraproductief

Max Verstappen en Red Bull hebben een prima eerste testdag achter de rug. Hij kwam tot een prachtig aantal ronden en er waren weinig tot geen problemen. Ook De Vries reed vele, nuttige meters

Het Formule 1-seizoen is dan toch echt begonnen! De testdagen in Bahrein zijn in volle gang en Max Verstappen was de enige coureur die op donderdag de hele dag voor zijn rekening mocht nemen. Alle andere teams kozen ervoor om beide coureurs in actie te laten komen.

Om 08:00 uur dook Verstappen samen met zijn collega's de baan op. Men keek vol bewondering naar zijn RB19, die pas voor het eerst in het openbaar werd getoond. Het was duidelijk dat de RB19 een evolutie was van de o zo succesvolle RB18 van vorig jaar.

Productief, productiever, productiefst

Het is niet heel raar dat Verstappen aan het einde van de donderdagse rit de meest productieve coureur was, aangezien hij als enige aan beide sessies deelnam. Als je zijn ronden echter naast die van de concurrentie legt, dan reed hij meer dan welk team dan ook.

Verstappen doorbrak namelijk ruimschoots de barrière van 150 ronden en bleef hij uiteindelijk steken op 157 ronden.

Goede ochtendsessie

In de ochtend was Verstappen al zeer productief, met een totaalaantal van 71 ronden, ruim meer dan een GP-afstand in Bahrein van 57 ronden. Alleen Alex Albon en Carlos Sainz waren net wat productiever in de ochtend, die door Verstappen werd afgesloten met een snelste tijd van 1.32,959.

Vrijwel iedereen zette in de ochtend de snelste tijd neer op de medium band. Problemen waren er in de ochtend alleen voor Aston Martin, dat vanwege elektrische problemen een uur lang stil stond. Verder waren er geen noemenswaardige momenten, op wat blokkerende banden en uitstapjes buiten de baan na.

Alhoewel. De ingedeukte neus van Ferrari baarde wel opzien, maar uiteindelijk bleek dat dit juist een designfoutje was. De Italianen ondernamen meteen actie en de ingedeukte neus zullen we na vandaag dan ook niet meer terugzien, als het goed is.

Check hieronder de beelden, het artikel gaat daaronder verder.

Middagsessie

In de middag ging Verstappen meteen verder waar hij in de ochtend was gebleven. Hij reeg de ronden aaneen en verdubbelde ruimschoots zijn aantal gereden ronden, waardoor hij ruim boven de 150 is uitgekomen. In het proces scherpte hij zijn tijd ook nog zijn snelste tijd nog eens verder aan met een tiende van een seconde.

Ondertussen had De Vries het stuur van de AlphaTauri AT04 overgenomen van Yuki Tsunoda. Daar waar de Japanner slechts tot 46 ronden was gekomen in de ochtend, zo ging Nyck ruimschoots door die barrière heen. 85 ronden werden er namelijk gereden door de kersverse fulltime Formule 1-coureur, die net als zijn landgenoot bij Red Bull weinig tot geen problemen kende. Weinig anderen konden hen dat nadoen.

En de concurrentie?

Kijkend naar de concurrentie, dan waren er enkele problemen. Opnieuw Aston Martin, dat met een beschadigde vloer kampte en anderhalf uur lang stil stond. McLaren kende ook problemen aan de voorkant van de auto, waarbij zelfs ducttape aan te pas kwam. Ook zij verloren kostbare uren, maar uiteindelijk kwam Lando Norris nog wel tot enkele tientallen ronden.

Mercedes en Ferrari werkten op hun beurt een solide en vrijwel onzichtbare dag af. Hamilton reed ruim 70 ronden in de middag, tegenover 69 voor Russell in de ochtend. Bij Ferrari ging Sainz ook ongeveer 70 keer het circuit rond in de ochtend, terwijl Leclerc bleef steken op een kleine 60 ronden.

De tijden

En ja, het is en blijft natuurlijk een test, maar toch gaan we de tijdenlijst er even bij pakken. Alle toppers reden hun snelste ronden op de medium banden. Verstappens naam pronkt bovenaan, met een tijd van 1.32,837, gereden halverwege de middagsessie, toen de schemering had ingezet.

Alonso wist na zijn Aston Martin-problemen toch nog even een zeer snelle ronde neer te zetten. Dat deed hij toen het al zo goed als donker was, waardoor hij wel iets betere omstandigheden had dan de Red Bull-coureur. Zijn tijd was slechts 0,029 seconden langzamer dan die van Verstappen. We weten natuurlijk niets over de hoeveelheid brandstof in de tanks, dus conclusies trekken is nagenoeg onmogelijk.

Daarachter zien we het Ferrari-duo, beiden op ruim vier tienden van Verstappen, gevolgd door Lando Norris in de McLaren. Ook hij zette zijn ronde neer in het donker. De eerste Mercedes vinden we terug op plek zes, met Hamilton op een kleine zeven tienden van een seconde. In de ochtend gaf Russell ruim 1,3 seconden toe op de Nederlander.

Bij AlphaTauri deed men het relatief rustig aan. De Vries reed veel ronden, maar gaf wel 1,7 seconden toe op zijn landgenoot. Daarmee staat hij op plek dertien in de lijst. Hieronder vind je de uitslag terug.

Uitslag Dag 1 - Wintertest Bahrein

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan verstoppertje spelen

Het Formule 1-seizoen wordt deze week afgetrapt met de testdagen in Bahrein en dat betekent dat we na een lange winterstop eindelijk weer wat F1-geweld te zien krijgen. Reden genoeg voor een spiksplinternieuwe aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast met autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Formule 1 wintertest Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez