Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2019

Bottas pakt pole, Verstappen P4 in chaotische kwalificatie GP Azerbeidzjan

Valtteri Bottas heeft de poleposition te pakken voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Ferrari zag Charles Leclerc wegvallen en Sebastian Vettel was niet bij machte om Mercedes aan te vallen. Max Verstappen moet genoegen nemen met een mooi plekje op de tweede startrij.

Bottas Bakoe
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes AMG F1

Om 15:00 uur Nederlandse tijd is het George Russell die de stilte in de straten van Bakoe doorbreekt. De Brit kan echter niet voorkomen dat hij één van vijf eerste afvallers is. Hij wordt in de onderste regionen vergezeld door teamgenoot Robert Kubica, Lance Stroll, Nico Hulkenberg en Romain Grosjean. Eerstgenoemde crasht in de slotminuut hard met een rode vlag tot gevolg, maar de Pool blijft gelukkig ongedeerd.

Max Verstappen gaat in de afgekapte sessie als vierde door naar het tweede kwalificatiedeel. Hij moet Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Pierre Gasly voor zich dulden. Zijn Franse teamgenoot klokte ietwat verrassend de snelste tijd, maar heeft met een start vanuit de pitstraat weinig te verliezen. Q2 gaat met de nodige vertraging van start, omdat de baanlieden tijd nodig hebben de baanafzetting te repareren.

Ferrari neemt in Q2 de gok om een eerste run op de medium-compound af te werken in de hoop dat ze daar de race ook op kunnen starten. Mercedes permitteert zichzelf die luxe niet en Red Bull ook niet. Ferrari's plannetje slaagt niet, want het is Charles Leclerc die op dezelfde plek als Robert Kubica crasht. Een domme eigen fout, zo oordeelt hij zelf.

Uitslag Kwalificatie - Azerbeidzjan

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

De sessie wordt weer stilgelegd, waardoor Vettel, op dat moment dertiende, zich genoodzaakt ziet om met nog zeven minuten op de klokken toch maar naar softs te wisselen. Hij schiet naar de vijfde tijd, vijf tienden achter Verstappen, die vóór de crash van Leclerc al de snelste tijd in handen had. Bottas, Hamilton en Perez nestelen zich tussen het tweetal. Afvallers van Q2 heten Sainz, Ricciardo, Albon, Magnussen en Gasly, die de sessie na de neutralisatie liet schieten.

Het is Verstappen die in Q3 een eerste tijd laat noteren, maar het is Hamilton die daar royaal onder door duikt. Vettel sluit aan de op tweede plaats, Bottas op P3. Verstappen, teruggezakt naar de vierde plaats, zet aan voor een tweede rondje, waarmee hij de tweede plaats overneemt van Vettel.

Verstappen heeft geen tijd meer voor een tweede run, waar Vettel en de Mercedessen nog wel een keer aanzetten op vers rubber. De Duitser in dienst van Ferrari knalt naar de tweede tijd, vlak voordat Bottas de poleposition pakt vóór teamgenoot Hamilton. Max Verstappen wordt zodoende vierde.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Belangrijkste nieuws over de GP van Azerbeidzjan RN365 Nieuwsdossier

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi