Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2022

Ferrari en Mercedes sneller dan Verstappen in tweede vrije training GP Spanje

Max Verstappen is tijdens de tweede vrije training voor de Spaanse Grand Prix afgetroefd door beide Ferrari- en beide Mercedes-coureurs. De Nederlander moest drie tienden toegeven, maar zag er in de langere runs wel heel goed uit.

Verstappen Barcelona
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De tweede vrije training voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje werd verreden onder heerlijke omstandigheden. Ruim 30 graden Celsius was het op het circuit nabij Barcelona, met een baan temperatuur van ruim 43 graden Celsius.

De tweede vrije training was qua tijdstip het meest representatief voor de kwalificatie en de race, dus het was belangrijk voor de coureurs om zo veel mogelijk data te verzamelen. Dat deden ze ook volop, want de meeste coureurs reden ruim 25 ronden tijdens VT2.

Verstappen snel op de medium banden

Dat deden de coureurs de eerste twintig minuten op de medium band, waarmee iedereen een paar snelle ronden neer probeerde te zetten. Het was Max Verstappen die na twintig minuten de snelste man op de baan was, met een rondetijd van 1.20,932.

Beide Ferrari-coureurs zaten hem echter op de hielen, want Carlos Sainz en Charles Leclerc gaven beiden op de medium band minder dan een tiende van een seconde toe op hun Nederlandse Red Bull-rivaal. Achter dat drietal reed Mercedes op een halve seconde en Valtteri Bottas en Sergio Perez op ongeveer een seconde.

Mercedes meldt zich op de rode banden

Na twintig minuten maakten de meeste coureurs de overstap naar de rode banden, waarmee ze een gooi deden naar een razendsnelle ronde. Het was Leclerc die in eerste instantie zijn teamgenoot en Verstappen het nakijken gaf. Hij was namelijk ruim drie tienden van een seconde sneller dan zijn twee concurrenten.

Toen Mercedes echter aanzette, gingen zij voorbij aan Verstappen. Zowel George Russell als Lewis Hamilton was sneller dan de Nederlander én Sainz, maar sneller dan Leclerc waren ze niet. De nieuwe updates van de regerend kampioenen leken prima te werken, maar het is niet de eerste keer dat ze er in de training beter voorstaan dan later in het weekend.

Daardoor moest Verstappen uiteindelijk wel genoegen nemen met de vijfde tijd tijdens de tweede vrije training, terwijl zijn teamgenoot Sergio Perez zich op plek zeven nestelde. Fernando Alonso wist zich tussen de twee Red Bulls te plaatsen op het scorebord. Sebastian Vettel zag er in zijn 'Red Bull-kopie' niet slecht uit.

Tegenvallende sessies waren er voor Valtteri Bottas, die uitviel door een motorprobleem, en Lando Norris, die zijn splinternieuwe vloer beschadigde na een uitstapje door de grindbak.

Uitslag Tweede vrije training - Spanje

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Red Bull goed in de lange runs

De laatste twintig minuten was het tijd voor de langere runs, waarbij opnieuw Ferrari, Red Bull en Mercedes de snelste teams waren. Verstappen leek in de lange runs echter sneller te zijn dan zijn concurrenten, waarbij zeker Ferrari veel last had van bandenslijtage.

Verstappen reed op de medium ronden in de 1.25 en had weinig lastig van slijtage, terwijl zijn concurrenten op de medium al lang in breed rondetijden van 1.26 op de klok zetten. De rondetijden van Sainz, die een lange run probeerde op de rode band, liepen erg snel op. De rode banden lijken dan ook niet echt geschikt voor de race.

Al met al lijkt er dus nog wat werk aan de winkel voor Red Bull als we kijken naar de kwalificatie, maar qua racepace ziet het er heel goed uit. In Barcelona is het echter lastig inhalen, dus op zaterdag zal Verstappen ongetwijfeld niet blij zijn met een vijfde plaats.

Ook interessant:

Ferrari én Red Bull pakken in Spanje allebei uit met updates. Het maakt dat we het beste van Red Bull en Max Verstappen nog niet hebben gezien, maar dat kan evengoed voor Ferrari en Charles Leclerc gelden. Wat zegt het podcast-panel?

Luister nu de podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Spanje 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024