Red Bull Racing Oostenrijk

  • Red Bull
Het Formule 1 team van Red Bull heeft met Max Verstappen en Daniel Ricciardo een uitstekend rijdersduo. In 2018 hoopt het team voor het eerst sinds 2013 een gooi te doen naar de wereldtitel. n.

Red Bull Racing op jacht naar nieuwe successen

Het team won in 2017 vier races na een matige start van het seizoen. De RB14 van het team moet het team nieuwe successen gaan bezorgen. Met de TagHeuer Renault-motor, een ijzersterk chassis en twee supersnelle coureurs heeft het team een sterke basis. 

De moeizame beginjaren van Red Bull

Het F1-team van Red Bull Racing komt voor uit het team van Jaguar dat eind 2005 werd opgekocht. Met David Coulthard stond er een ervaren coureur aan het roer van het team, maar los van een derde plaats in Monaco bleven verrassingen uit.

De komst van topontwerper Adrian Newey was een stunt en moest het team de jaren daarna successen bezorgen. Robert Doornbos mocht tijdens de laatste drie races van het seizoen zijn opwachting maken.

In de jaren die volgde bleven grote successen uit en was een jaarlijkse podiumplaats het maximaal haalbare. Het team was een goede middenmoter, maar niet meer dan dat.

Red Bull is het meest succesvolle Formule 1 team van de afgelopen tien jaar
© Red Bull Contentpool

Red Bull breekt door en domineert de Formule 1

Het jaar 2009 staat te boek als het definitieve jaar van de doorbraak van Red Bull Racing. Met Sebastian Vettel en Mark Webber weet het team de eerste zeges te behalen. Het grote succes volgt in 2010 met de eerste wereldtitel voor het team. Sebastian Vettel wordt in de periode 2010-2013 vier keer op rij wereldkampioen met Red Bull dat aangedreven wordt door een Renault V8. De jaren 2011 en 2013 zijn verreweg het meest dominante jaren van de Duitse coureur die de concurrentie op grote achterstand rijdt.

Nieuwe motoren betekende einde aan de succesreeks

Sinds de komst van de hybride V6-motoren is Red Bull van haar troon gestoten door Mercedes. De Renault motor levert te weinig vermogen en het team kan niet op tegen de Duitse equipe. Hierdoor komt de relatie met Renault steeds verder onder druk te staan en in 2015 lijkt een breuk onvermijdelijk.

Uiteindelijk blijven beide partijen elkaar noodgedwongen trouw. Mercedes en Ferrari weigeren om motoren te leveren aan Red Bull, en Renault heeft op haar beurt geen alternatief topteam.

Hernieuwd elan komt er binnen het team als Max Verstappen en Daniel Ricciardo in 2016 het team weer successen laten behalen, de coureurs winnen beide één race.

Voor 2017 waren de verwachtingen hooggespannen. Het werd uiteindelijk een relatief teleurstellend seizoen met slechts drie overwinningen. Tijdens de wintertests van 2018 maakt Red Bull een ijzersterke indruk. Mercedes ziet Red Bull als grootste concurrent om de wereldtitel en verwacht veel van het Oostenrijkse team. Kunnen Max Verstappen en Daniel Ricciardo het team de wereldtitel bezorgen. 

De eerste wereldtitel van Red Bull

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen