Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe werkt de kwalificatie in de Formule E?

De Formule E kent vanaf 2022 een nieuwe opzet van de kwalificatie. Hoe werkt de Formule E-kwalificatie nou precies? We leggen het je met alle liefde uit.

Formula E 2022 season Valencia Test race © LAT / Formula E

In de Formule E zijn er in 2022 weinig wijzigingen, maar een verandering springt er met kop en schouders bovenuit. De Formule E-kwalificatie wordt namelijk helemaal op zijn kop gezet en compleet anders ingedeeld. De afgelopen jaren en vooral vorig jaar was er veel commentaar op de manier waarop de kwalificatie verliep. De best geklasseerde coureurs in de tussenstand werden door die opzet namelijk benadeeld, waardoor de grid vaak helemaal op zijn kop stond.

Vanaf 2022 is het dus volledig anders. Hoe precies? Dat leggen we je hieronder uit.

Hoe werkt de Formule E-kwalificatie?

Vanaf 2022 zien we één grote verandering in de Formule E, die ongetwijfeld voor een andere dynamiek zal gaan zorgen. De kwalificatie is namelijk compleet op de schop gegaan. Tot 2021 werden de coureurs, waaronder de Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns, verdeeld in vier groepen, die in de omgekeerde volgorde van de tussenstand de baan op mochten om een tijd neer te zetten. De beste zes tijden gingen verder naar de Super Pole, waar zes coureurs streden om de poleposition.

De Formule E-kwalificatie werkt vanaf 2022 dus anders. Voor het eerste deel van de kwalificatie worden de coureurs nu verdeeld in twee groepen van elf. De eerste groep bestaat uit de coureurs met een even plek in de tussenstand van het kampioenschap, en de andere groep zijn de coureurs die op een oneven plek staan.

Elke groep gaat apart de baan op en krijgt 10 minuten om een zo snel mogelijke ronde neer te zetten. De vier beste coureurs van beide groepen (in totaal dus 8) gaan door naar de volgende fase van de kwalificatie. De rest wordt verdeeld over de (achterkant van de) startgrid.

Groepsfase en knock-out fase

Vervolgens krijgen we vier kwartfinales, twee halve finales en een finale waarbij de coureurs elke keer één snelle ronde neerzetten en het tegen elkaar opnemen in hun Formule E-bolides. De verdeling voor deze kwartfinales wordt gemaakt op basis van de posities waarop de coureurs in de groepsfase zijn geëindigd.

De winnaars van kwartfinale A en B nemen het tegen elkaar op in de eerste halve finale en datzelfde geldt voor de winnaars van kwartfinales C en D. Die winnaars mogen met elkaar gaan strijden om de poleposition. De man die het snelste is in de finale, start de race vooraan en mag 3 WK-punten bijschrijven.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen