Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe werkt een Formule E-wagen?

Een Formule E-wagen is een prachtig stukje technologie. In dit artikel kom je meer te weten over het gewicht, de lengte, de breedte, het vermogen en nog veel meer over een Formule E-bolide

Frijns Londen © Envision Virgin Racing

Hoe werkt een Formule E-wagen?

De huidige Formule E-bolide, de Gen 2-bolide, werd ontwikkeld door Spark Racing Technologies, met steun van het Italiaans chassismaker Dallara. De batterij van een Formule E-auto komt van het technologische tak van autofabrikant McLaren. Deze wordt aan alle teams geleverd.

De batterij zorgt ervoor dat de aandrijflijn, bestaande uit een wisselrichter, motor en versnellingsbak, zijn werk doet. De wisselrichter (inverter in het Engels) zet de elektriciteit uit de batterij om in een wisselstroom, waarmee de motor wordt aangedreven. De motor zorgt er op haar beurt weer voor dat de wielen draaien.

In de Formule E zijn er klantenteams en fabrieksteams. Elk team krijgt tegenwoordig dezelfde batterij, chassis en hetzelfde bodywork om mee te werken, maar fabrieksteams ontwerpen en produceren hun eigen krachtbron. Klantenteams kunnen die inkopen bij de fabrieksteams.

			© Audi
	© Audi

Hoe snel is een Formule E-wagen?

De huidige generatie Formule E-wagens beschikken over een batterij die maximaal 250 kW (335 pk) kan produceren tijdens de kwalificatie. Daarmee kunnen coureurs van 0 naar 100 kilometer per uur in 2.8 seconden.

Tijdens een Formule E-race produceert een batterij 200 kW, maar door Attack Mode en/of Fanboost is dit maximaal 220 kW. Tijdens een race wordt er tijdens het remmen energie teruggewonnen, waardoor de coureurs weer extra lang met hun batterij kunnen doen.

Zie hieronder de uitleg over de Formule E-bolides.

De lengte en de breedte van een Formule E-auto

De afmetingen van een Formule E-bolide zijn als volgt: de lengte van een Formule E-wagen is 5 meter en 16 centimeter (5160 mm) en de breedte van een Formule E-bolide 1 meter en 77 centimeter (1770 mm). De hoogte is 1 meter en 5 centimeter (1050 mm).

Gewicht Formule E-auto

Een Formule E-wagen weegt minimaal 903 kilo inclusief coureur. Van die 903 kilo komt in ieder geval 385 kilogram al van de batterij, die dus heel zwaar is.

Hieronder is de volledige lijst met specificaties van een Formule E-bolide te zien. De 'track' van een bolide is de afstand tussen het midden van de twee banden aan de voor of achterkant.

Formule E-wagen kenmerken

Kenmerk Gen 2-bolide
Lengte 5160 mm
Breedte 1770 mm
Hoogte 1050 mm
Front track 1553 mm
Rear track 1505 mm
Rijhoogte max. 75 mm
wielbasis 3100 mm
Minimum gewicht 903 kg
Gewicht batterij 385 kg
Maximum vermogen 250 kW (335 pk)
Maximum racevermogen 220 kW (297 pk)
Maximum regeneratie 250 kW
Maximum snelheid 280 km/u
0 - 100 km/u 2.8 seconden

Hoe vergelijkt een Formule E-auto met een Formule 1-auto?

Een Formule E-auto is aanzienlijk zwaarder dan een Formule 1-auto. Daar waar een Formule 1-wagen in 2022 minimaal 795 kilo moet wegen inclusief coureur, zo is het minimale gewicht in de Formule E 903 kilo inclusief coureur. Dat is dus 108 kilo zwaarder. Een batterij in de Formule E weegt 385 kilo, terwijl een Formule 1-motor zo'n 150 kilo weegt.

Een Formule 1-motor wordt aangedreven door een hybride krachtbron, waarvan 120 kW (161 pk) voortkomt uit de MGU-K, het onderdeel dat energie opwekt door de wrijving van de remmen. Daar waar een Formule E-wagen in 2.8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur gaat, zo doet een Formule 1-bolide dat iets sneller: in 2.6 seconden.

Door de downforce in combinatie met de motor is de topsnelheid van een Formule 1-wagen echter veel hoger dan die van een Formule E-wagen. De topsnelheid in de elektrische raceklasse is 280 kilometer per uur, terwijl een F1-bolide de 360 kilometer aan kan tikken op eigen kracht.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Breaking De salarissen van de F1-coureurs in 2024