Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2023

Verstappen deelt tik uit aan al zijn concurrenten tijdens eerste training Oostenrijk

Over een enkele ronde kon niemand iets inbrengen tegen Max Verstappen in het slot van de Oostenrijkse Grand Prix. In de lange runs is er misschien nog wel wat werk aan de winkel.

De eerste vrije training voor de GP van Oostenrijk was tevens de enige vrije training voor de GP van Oostenrijk. Vanwege het sprintformat wordt er vrijdagmiddag namelijk gekwalificeerd, terwijl de gehele zaterdag in het teken staat van de sprint, met eerst de shootout (kwalificatie) gevolgd de sprintrace zelf.

Het was de coureurs er dus alles aan gelegen om uit de startblokken te vliegen tijdens VT1, want alleen dit uurtje hadden ze beschikbaar om aan de afstelling te werken. Logischerwijs was het dan ook meteen druk op de baan, met nagenoeg iedereen die het asfalt op ging.

Inclusief Sergio Perez, die na het missen van de mediadag op donderdag weer fit (genoeg) was om achter het stuur te kruipen. Red Bull, Ferrari en Mercedes begonnen op de harde banden, terwijl de rest van het veld koos voor de medium sloffen. Het was stuivertje wisselen vooraan het veld, met vier namen bovenaan het scorebord: Lewis Hamilton, Max Verstappen, Fernando Alonso en Sergio Perez.

Nadat de inleidende beschietingen na twintig minuten voorbij waren, was het Hamilton die bovenaan stond, gevolgd door Verstappen, Alonso en Perez, allemaal binnen 0,2 seconde van elkaar. Wel had de Brit zo'n vier ronden meer afgelegd dan zijn concurrenten. Ferrari had nog wat moeite met haar nieuwe updates, want zij reden een seconde van de pace af.

Uitslag Eerste vrije training - Oostenrijk

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Lange runs

Vervolgens gingen de top-coureurs voor een lange run zitten en daarin was Red Bull niet per se de snelste. Het was vooral Mercedes dat een goede indruk maakte. Lewis Hamilton klokte gemiddeld een tijd laag in de 1.10, terwijl Verstappen gemiddeld hoog in de 1.10 zat.

Natuurlijk weten we niet precies hoeveel brandstof de beide partijen aan boord hadden, maar zowel Max als Lewis reed een simulatie van ongeveer 9 ronden op de harde banden. Perez was op zijn beurt langzamer dan zowel Hamilton als Verstappen.

Alonso reed rondes hoog in de 1.09, laag in de 1.10, maar hij deed dat wel op de medium banden. Het is lastig om te zeggen hoe hij er dus precies voor staat ten opzichte van Hamilton en Verstappen.

			© XPBimages
	© XPBimages

Nog meer snelle runs

In het laatste half uur was het een beetje een mix van verschillende plannen op de baan, waarbij de ene coureur aan een lange run bezig was, terwijl de andere coureur nog even een kwalificatierun op de zachte banden deed. In de laatste tien minuten legde iedereen echter de focus op de snelle ronden en werd het scorebord nog eens helemaal op een hoop gegooid.

Ferrari meldde zich eindelijk vooraan het veld, waar de verschillen klein waren. Uiteindelijk was het Verstappen die de snelste van allemaal was. Sainz en Leclerc waren twee tienden van een seconde langzamer, Hamilton en Perez een halve seconde.

En ohja: Verstappen deed dat op medium banden. Sainz, Leclerc en Hamilton op de zachtste banden. Perez op de medium, maar ook hij gaf dus een halve seconde toe. Over een enkele ronde was de Nederlander dus oppermachtig, maar de lange run liet nog wat te wensen over.

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'