Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen deelt meteen rake klap uit tijdens eerste testdag Bahrein

Ja, het is pas de eerste testdag en we kunnen zeker nog geen keiharde conclusies trekken, maar de concurrentie zal wel met gefronste wenkbrauwen naar de tijden van Max Verstappen hebben gekeken. Red Bull is als een raket uit de startblokken gekomen tijdens de testdriedaagse in Bahrein.

Verstappen Bahrain test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De eerste testdag in Bahrein is voorbij. Het was een relatief productieve dag, met hier en daar wat kinderziektes bij sommige teams. Om 08:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit en werden de tien coureurs - elk team mag maar een auto gebruiken - losgelaten. Verstappen moest in de eerste fase op zoek naar balans in zijn RB20, wat op de harde banden nog een hele uitdaging leek.

Na een switch naar de medium C3-band ging het veel voortvarender en zagen we Verstappen al snel bovenaan het scorebord staan. Zijn RB20 leek veel stabieler dan in de beginminuten en de Nederlander werd met een brede grijns gespot in zijn pitbox. Zijn tijd in de ochtendsessie was al sneller dan de snelste tijd een jaar geleden aan het einde van de eerste testdag.

Problemen waren er in de ochtend voor Alex Albon, wiens Williams-bolide last had van een haperende brandstofpomp. De FW46 kwam zodoende stil te staan langs de baan. Ook voor Haas waren er problemen met het brandstofsysteem, waardoor Kevin Magnussen even stilstond in de pitbox van de Amerikaanse formatie. Rode vlaggen waren er niet.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Verstappen dendert door

Na de lunch mocht Verstappen opnieuw instappen. Hij en George Russell waren de enige coureurs die op woensdag de hele dag aan bod kwamen. Lando Norris verving na het middaguur Oscar Piastri, maakte zijn eerste meters en liet meteen zien dat ook hij dit jaar hoge ogen wil gooien. Hetzelfde gold voor Carlos Sainz, die zich in de kijker moet rijden bij de andere teams, aangezien hij eind 2024 Ferrari moet verlaten.

Halverwege de middagsessie stonden zij op P1 en P3, met Verstappen in de sandwich. Allemaal hadden ze hun snelste ronde op de medium C3-band gereden. Norris was nipt sneller dan de Nederlander, maar daar was Verstappen niet van gediend. Nog geen twintig minuten later dook hij namelijk maar liefst 0,8 seconden onder de tijd van de McLaren-coureur. Wat later scherpte Verstappen zijn tijd nog verder aan, waardoor hij aan het einde van de eerste testdag een enorme voorsprong van ruim 1,1 seconde heeft opgebouwd op de rest van het veld.

Achter de top drie zien we Daniel Ricciardo, die in de RB-bolide in het spoor van Norris en Sainz kon blijven. Stroll, Gasly en Leclerc bleven binnen de twee seconden van Verstappen. Onderaan het scorebord zijn de twee Haas-mannen met afstand de langzaamste. George Russell was 2,7 seconden langzamer dan Verstappen.

Artikel gaat hieronder verder.

Uitslag Dag 1 - Wintertest Bahrein

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Productiviteit

Natuurlijk is het slechts testen, dus harde conclusies kunnen we (nog) niet verbinden aan de enorme voorsprong van Verstappen. Over ruim een week weten we pas echt of de RB20 daadwerkelijk zoveel beter is dan de auto's van de concurrentie. Problemen met de betrouwbaarheid waren er in ieder geval niet te spotten bij de auto van Adrian Newey. Verstappen legde ruim 140 ronden af.

Daarmee bevindt hij zich ook op dat lijstje in de bovenste regionen, samen met Haas. Met 122 ronden was George Russell een stukje minder productiever dan Verstappen. Onderaan zien we Williams, want in navolging van Albon in de ochtend kende ook Logan Sargeant in de middag problemen. Het euvel? Een kapotte aandrijfas, waardoor de geplaagde Amerikaan slechts tot een 21-tal ronden kwam. Het totaalaantal ronden van Williams kwam daardoor op slechts 61. Een valse start voor de iconische renstal.

Bekijk hieronder het volledige overzicht van de verreden ronde per team

Aantal verreden ronden per team

Team Ronden
Haas 148
Red Bull 143
Ferrari 133
Aston Martin 131
Stake 131
McLaren 130
Mercedes 122
Alpine 121
RB 116
Williams 61

Ook interessant:

Verstappen wacht cruciale vuurdoop met Red Bull in Bahrein

Ja, beste Formule 1-fan, niet alleen de Formule 1-begint weer, maar ook de RacingNews365 Formule 1-podcast is terug van weggeweest. En dat na toch wel een enerverende winterperiode. Beluister 'm hieronder! Liever via YouTube? Dat kan ook. Dan druk je op deze link.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen