Verstappen in Spanje: van droomdebuut tot dubbeltje op zijn kant

Dit weekend is het de negende keer dat Max Verstappen aan de start verschijnt van de Grand prix van Spanje op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De Nederlander schreef de Spaanse GP twee keer op zijn naam. Eenmaal verscheen er een DNF achter zijn naam.

Verstappen Spain 2016
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hét moment van Max Verstappen in de GP van Spanje? Dan moeten we natuurlijk terug naar 2016. De Nederlander debuteerde op 15 mei voor het team van Red Bull, waar hij een race eerder nog voor Toro Rosso reed. En wat voor een debuut werd het. Natuurlijk, in de eerste ronde reden Mercedes-teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton elkaar van de baan. Maar door een goede tweestopstrategie en zijn racetalent slaagde Max Verstappen erin om zijn debuut voor Red Bull direct te verzilveren met de eerste GP-zege uit zijn carrière.

Het debuut van Verstappen in Spanje was een jaar eerder. In zijn eerste jaar in de Formule 1 in 2015 kwalificeerde de Nederlander zich met zijn Toro Rosso als zesde, nog vóór de twee Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo. Maar in de race viel hij net buiten de punten met P11.

Na zijn glorieuze zege in 2016 kwam Verstappen met veel vertrouwen terug in 2017. Maar de race werd een deceptie. Al na één ronde zat de GP van Spanje erop. Een botsing waarbij Verstappen, Bottas en Raikkonen betrokken waren zorgde ervoor dat Verstappen niet verder kon, omdat de wielophanging te zwaar beschadigd was. Lewis Hamiton won dat jaar en dat zou hij ook in de jaren erna doen. Liefst vijf keer op rij won de Brit, met Verstappen vier keer naast hem op het podium.

Drie-eenheid op het podium

In 2018 pakte Verstappen weer een podium op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Achter Hamiton en diens teamgenoot Bottas reed Verstappen naar P3. Een uitslag die we een jaar later in 2019 precies zo zouden terug zien. Ook in 2020 zagen we dezelfde drie coureurs op het podium, alleen werd Verstappen voor het eerst tweede.

In 2021 leek Verstappen eindelijk weer eens te kunnen winnen in Spanje. Hij kwalificeerde zich als tweede, achter Hamilton en ging in de race aan de leiding vanaf bocht één van de eerste ronde. Na een geweldige start verschalkte Verstappen met zijn Red Bull de Mercedes van Hamilton. De Nederlander red met een strategie waarbij hij een stop minder maakte dan Hamilton. In ronde 42 ging de Brit voor de laatste keer naar de pits, waarna hij nog 24 rondes had om een gat van 24 seconden te dichten. Het leek een dubbeltje op zijn kant te worden, maar omdat de banden van Verstappen sneller sleten dan die van Hamilton nam deze in ronde 59 de leiding weer over en schreef hij voor de vijfde keer op rij de GP van Spanje op zijn naam. Klein mazzeltje voor Verstappen, hij pakte wel de snelste raceronde.

Eindelijk weer een zege

In 2022 leek Verstappen weer genoegen moeten te nemen met P2. Charles Leclerc startte van poleposition en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Maar de betrouwbaarheid van zijn Ferrari liet hem in ronde 27 in de steek. De motor begaf het en Verstappen, rijdend op P2 kreeg de leiding in zijn schoot geworpen. Met 13 seconden voorsprong op teamgenoot Sergio Perez slaagde Verstappen erin om voor de tweede keer de GP van Spanje te winnen. Verstappen nam daarmee de leiding in de WK-stand over van Leclerc en katapulteerde zich in Spanje naar zijn tweede wereldtitel in de Formule 1.

Valt er dit jaar dan nog wel iets te winnen voor Verstappen? Naast een derde zege op Spaans grondgebied zeker wel. De Nederlander is namelijk nog geen enkele keer van poleposition gestart op Circuit de Barcelona-Catalunya. En de snelste raceronde kwam maar een keer op naam van Verstappen. Een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen voor de Nederlander dit weekend.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.