Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Dakar Rally 2022

Vrijwel iedereen verdwaald in Dakar Rally, Al-Attiyah profiteert

Terwijl Al-Attiyah al lang en breed over de meet was, waren velen van zijn concurrenten nog aan het klungelen tijdens etappe 1B. De Qatarees deed daardoor goede zaken in het klassement.

Al-Attiyah Dakar 2022 regen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Dakar

Etappe 1B, de eerste echte etappe van de Dakar Rally 2022, ging over in totaal 513 kilometer, waarvan 333 getimed. De coureurs begonnen én eindigden in Ha'il. In Saoedi-Arabië stond er de zondag vooral zand, zand en nog eens zand op het programma.

Op sommige plekken was dat zand meer modder geworden, want het had ’s nachts flink geregend rondom de Saoedische stad. Grote problemen leverde dit echter niet op.

Al Attiyah ook de snelste op zondag

Nasser Al-Attiyah, tijdens de proloog op zaterdag al de snelste, schoot uit de startblokken tijdens etappe 1B. De Qatarees, rijdend voor Toyota, kon alleen door de Zweed Mattias Ekstrom bij worden gehouden in de beginfase van de etappe over 333 getimede kilometers.

Op de helft van de etappe zat er 45 seconden verschil tussen de twee coureurs in het voordeel van Al-Attiyah. Na 240 kilometer had de Qatarees zijn voorsprong uitgebreid naar twee minuten ten opzichte van zijn concurrent van Audi.

			© Dakar
	© Dakar
			© Dakar
	© Dakar
			© Dakar
	© Dakar

Problemen voor velen

Uiteindelijk kwam Al-Attiyah na 333 kilometer ook als snelste over de meet, maar de concurrentie liet in de slotfase nog een aantal steken vallen en verloor veel tijd.

Terwijl de Toyota-man in een streep zonder noemenswaardige problemen naar de finish reed, waren zijn Audi-concurrenten plots hopeloos verdwaald. Ekstrom en Carlos Sainz sr. verloren respectievelijk anderhalf uur en twee uur tijd tijdens de laatste 100 kilometer. Ze waren samen met een boel anderen rondjes aan het rijden, zoals op de foto onderaan te zien is.

Nederlander Bernhard ten Brinke was een van die anderen die ook tijd verloor. Hij verloor ook zo'n twee uur tijd. Sebastian Loeb bleef als enige nog enigszins in het spoor van Al-Attiyah en gaf 'slechts' 12 minuten toe.

Stephane Peterhansel, de regerend kampioen, liep eveneens tegen een groot mechanisch probleem aan, waardoor hij lang stil stond. De winnaar van 2021 verloor daardoor op zondag enorm veel tijd en lijkt nu al kansloos voor de eindzege. Een enorme klap voor de Fransman. Ook Toyota-coureur Henk Lategan stond lang stil met problemen en kan de titel nu al uit zijn hoofd zetten.

Tim en Tom Coronel kenden een prima dag en kwamen uiteindelijk aan op een klein uur achterstand van Al-Attiyah. Daarmee zitten ze rond plek twintig.

Tussenstand klassement coureurs na etappe 1B

Pos. Coureur Team Tijd
1. Al-Attiyah Toyota Gazoo 3:30.53
2. Loeb Bahrain Raid Extreme + 12.44
3. Prokop Benzina Orlen Team + 22.39
4. Alvarez Overdrive Toyota + 27.42
5. Vasilyev VRT Team + 28.58
Ekstrom Team Audi Sport + 1:30.50
Coronel Coronel Dakar Team + 1:00.48
Ten Brinke Overdrive Toyota + 2:03.24
Sainz Team Audi Sport + 2:07.07

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

1 reactie

Viaplay
x
Interview Schumacher leert van Verstappen: "Geweldige ervaring om tegen hem te racen"