Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappen de torenhoge favoriet is voor de GP van Oostenrijk

Dit weekend, van vrijdag 8 juli tot en met zondag 10 juli, vindt de Grand Prix van Oostenrijk plaats. Max Verstappen won maar liefst vier maal een Formule 1-race op de Red Bull Ring: indrukwekkende statistieken van de Nederlander.

Verstappen win austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De elfde ronde van het Formule 1-seizoen vindt plaats in Spielberg op de Red Bull Ring. Tijdens de thuisrace van de Oostenrijkse renstal zullen tienduizenden Max Verstappen-fans aanwezig zijn om, hopelijk voor hen, de Nederlander te zien winnen. Dat hij en Red Bull kunnen strijden voor de zege, lijkt bijna een zekerheid te zijn.

Het is namelijk niet de eerste keer dat Verstappen dit kunstje liet zien. Hij won maar liefst vier maal op de Red Bull Ring en stond er zes keer op het podium sinds 2015. Een indrukwekkend track record. Dit zijn de resultaten van Verstappen, de afgelopen jaren in Spielberg.

Verstappen altijd snel op de Red Bull Ring

In 2015, het eerste jaar van Verstappen in de Formule 1, maakte gelijk indruk op de Red Bull Ring door zich met een Toro Rosso-bolide op de zevende plaats te kwalificeren. Hij finishte één plaats lager, nadat Pastor Maldonado hem in de slotfase van de race nog inhaalde. Desalniettemin was het een sterk resultaat voor het team dat nu bekend staat als AlphaTauri.

Een jaar later begon bij Red Bull het echte werk. Op zaterdag vielen de coureurs van de Oostenrijkse renstal wat tegen. Verstappen en Daniel Ricciardo kwamen tijdens de kwalificatie, die eerst in de regen en later in droog weer werd verreden, niet verder dan P9 en P7 respectievelijk. Op zondag reed Verstappen echter een knappe inhaalrace en werd hij tweede achter Lewis Hamilton: zijn eerste podium op de Red Bull Ring.

Na zijn eerste podium kon Verstappen in 2017 niet scoren: hij kwam niet verder dan de eerste bocht in de eerste ronde, nadat Daniil Kvyat zijn rempunt miste en met blokkerende wielen tegen Fernando Alonso botste. Alonso tikte op zijn beurt Verstappen van het asfalt, waarna hij niet meer verder kwam.

De eerste zeges van Verstappen in Oostenrijk

In 2018 lukte het Verstappen om vanaf de vijfde plaats naar de overwinning te rijden en zijn eerste zege op het thuiscircuit van Red Bull te veroveren. Na een fantastische eerste ronde lag hij al derde achter de Mercedes-coureurs: Valtteri Bottas viel even later uit en Hamilton verloor door een matig uitpakkende strategische keuze de leiding. Later viel ook hij uit. Het werd Verstappens eerste zege van het seizoen en zijn vierde in totaal.

Ook een jaar later won hij de race en behaalde hij zijn zesde F1-overwinning uit zijn carrière. In 2020, vervolgens, werd er door de coronapandemie zelfs tweemaal geracet op de Red Bull Ring. Hier startte het seizoen destijds, waarbij Verstappen in ronde 11 al uitviel met een elektrisch probleem. Een week later tijdens de GP van Stiermarken werd hij derde: Mercedes was te snel.

De meest recente editie van de GP van Oostenrijk in 2021 was Verstappens meest dominante GP-weekend in Spielberg tot nu toe. De Limburger stond op de tweede vrije training na op P1 in elke sessie. Hij kwalificeerde zich op pole en won de Grand Prix met een afstand van achttien seconden op Bottas, die als tweede over de streep kwam. Ook klokte hij de snelste ronde. Een week daarvoor had hij ook al gewonnen tijdens de GP van Stiermarken op hetzelfde circuit. Hij was nog dominanter: 35 seconden was zijn voorsprong op nummer twee Lewis Hamilton. Vanaf P5 lag iedereen op een ronde achterstand.

Hoge verwachtingen dus dit weekend. Kan Verstappen voor het oog van tienduizenden oranje gekleurde fans opnieuw scoren?

Waarom Verstappen en Red Bull zo snel zijn in Oostenrijk

Natuurlijk is Verstappen niet alleen snel doordat de Red Bull Ring het thuiscircuit van zijn team is. Hoewel de Limburger erg blij is met de lay-out van het circuit en er dus ook graag racet, heeft zijn team nog een ander voordeel in Spielberg.

Helmut Marko legde bij ServusTV uit dat de Red Bull-bolides al jarenlang een klein voordeel hebben door de Honda-motor, met een krachtigere turbo in bepaalde situaties. "Honda heeft een speciale turbocharger, welke een klein maar belangrijk voordeel heeft op hoger gelegen locaties. Hier is dat 670 meter", aldus de man uit Graz. "Dit is hier erg belangrijk geweest."

"We hebben hier ook onze eerste overwinning met de Honda-motor gevierd (in 2019, red.). Dit is ook cruciaal geweest voor onze samenwerking en vooral tot aan 2025, tot wanneer wij kunnen terugvallen op hun motoren."

Laatste vijf winnaars in Oostenrijk

Jaar Coureur
2021 (GP Oostenrijk) Verstappen
2021 (GP Stiermarken) Verstappen
2020 (GP Stiermarken) Hamilton
2020 (GP Oostenrijk) Bottas
2019 Verstappen

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2022

Wie wint de Grand Prix van Oostenrijk 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'